nieuws

Raad van State druk met buitenlandse retailers

Projectontwikkeling

Raad van State druk met buitenlandse retailers
Hornbach

Gevestigde retailers vechten tot op het hoogste niveau tegen de komst van buitenlandse concurrenten. Dat blijkt uit het winkelonderzoek 2017 van Vastgoedmarkt.

Bij een zoekactie naar rechterlijke uitspraken op de website van de Raad van State komt Decathlon drie keer naar boven. De procedures zijn gevolgen van pogingen van de Franse sportretailer om zich te vestigen in Schiedam (rood licht), Arnhem (groen licht) en Middelburg (groen licht, maar geparkeerd door onderhandeling met grondeigenaar).

De uitspraak over Decathlon Schiedam oogstte veel landelijke publiciteit, maar ‘s lands hoogste bestuurlijke rechtscollege had meer werk aan Duitse bouwmarktketens. Bauhaus oogstte in drie jaar dertien uitspraken met zijn inspanningen zich te vestigen in Den Hoorn (bij Delft), Duiven, Hengelo, Venlo en Groningen. De exacte combinatie van de woorden Hornbach Real Estate – zo heet de vastgoedpoot van de Duitse bouwmarktketen Hornbach – is goed voor nog eens veertien uitspraken van de Raad van State, maar dan over de periode sinds 2012.

Hoewel de drukte bij de Raad van State misschien anders suggereert, nam de planvoorraad in de grootschalige en perifere detailhandel met 23 procent af. Ging het in november 2015 nog om 752.000 m2, bij het onderzoek van 2017 is dat 581.000 m2. Er zit vooral veel in de pijplijn in Zuid-Holland (107.500 m2), Overijssel (103.000 m2) en Gelderland (96.000 m2).

Zie ook het Vastgoedmarkt Winkelonderzoek 2017 met de bijbehorende projectenlijsten. (PH)

Reageer op dit artikel