Woonzorg Nederland
Vastgoed in 5 minuten: waarom gemeentes steeds vaker vastgoed kopen
Gemeentes duiken steeds vaker zelf de vastgoedmarkt op. Waarom doen zij dit? En welke ontwikkelingen zijn er verder zichtbaar op de vastgoedbeleggingsmarkt?
Gemeentes duiken steeds vaker zelf de vastgoedmarkt op. Waarom doen zij dit? En welke ontwikkelingen zijn er verder zichtbaar op de vastgoedbeleggingsmarkt?
Ondanks de wereldwijde consolidatiegolf zien Nederlandse vastgoedvermogensbeheerders zichzelf niet als overnamekandidaten.
Het vastgoedbeleggingsvolume is in de eerste helft van 2025 gestegen en bereikt een piek in 2028. Maar hoe veelbelovend dat ook mag klinken, voor de woningmarkt zijn de vooruitzichten zorgwekkend. 'De voorraad staat fors onder druk.'
Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW) neemt per 1 januari de aandelen over van ASR in Amvest. De ontwikkelportefeuille van Amvest wordt gesplitst. Waarom neemt het pensioenfonds juist nu de aandelen over van ASR?
Terwijl de kantorenmarkt tekenen van herstel vertoont na een zwakke start van het jaar, blijft de bedrijfsruimtemarkt fors achter. Ook in de beleggingsmarkt is sprake van voorzichtig optimisme, al nemen investeringen in grote logistieke panden flink af.
De commerciële vastgoedmarkt in Nederland blijft ook in 2025 achter. In de eerste helft van het jaar werd voor ruim 4 miljard euro aan vastgoed verhandeld. Dit is een daling van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2024, toen het nog 5 miljard euro betrof.
Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) neemt per 1 januari 2026 de aandelen van ASR in Amvest Vastgoed over. De ontwikkelportefeuille wordt gesplitst, terwijl de fondsen van Amvest ongewijzigd blijven. Waarom gebeurt dit?
Spaarders en beleggers kunnen met een truc hun belastbaar inkomen voor de vermogensrendementsheffing in box 3 de komende jaren eenvoudig naar nul brengen. Dit is mogelijk door het vermogensrendement weg te strepen tegen een papieren verlies.
Dat de grote internationale vastgoedvermogensbeheerders alsmaar groter worden, wisten we al. Maar nu eisen zij ook nog een groter deel op van een kleiner wordende koek. Hoe kleine en middelgrote Nederlandse partijen zich harnassen tegen het concurrentiegeweld.
De aanstaande overname van VolkerWessels door Boskalis en investeerder HAL roept in de bouwsector vooral vragen op. Ook zijn er twijfels over de gegeven reden voor de overname.