Alles over Ruud-de-wit

Ruud de Wit

'De marktvisie 2020 van Rudy Stroink raakt kant noch wal'

Het was verrassend om in Vastgoedmarkt de visie van Rudy Stroink te lezen. Die toekomst is niet bepaald spannend te noemen en zijn pleidooi voor het weer serieus nemen van 'de gebruiker' raakt evenmin kant noch wal, blogt Ruud de Wit.

Ruud de Wit

Maak van elk vastgoedproject een kunstwerk

Begin december kwam met de officiële opening van een nieuwe Beurspassage een einde aan de herontwikkeling van het project Nowadays in hartje Amsterdam. Het een succesvolle herontwikkeling geworden, waarvoor eigenaar Bouwinvest en ontwikkelaar TOP het komende jaar hoog zullen scoren bij nationale en internationale vastgoedprijzen.

Ruud de Wit

Golfbanen gaan dezelfde kant op als veel vastgoed

Onlangs speelde ik op de prachtige, nieuwe golfbaan The International bij Schiphol, aan de rand van Amsterdam en onder de aanvliegroutes van de Boeings en Airbussen. Ik had de illusie dat ik ze met een misslag zou kunnen raken. Ik zie de koppen in de kranten al: Terroristische golfbal haalt Airbus uit de lucht

Ruud de Wit

Een 'pijndok' voor de Zuidas

Het Zuidasdok lijkt er toch te gaan komen. Jarenlang was ik ervan overtuigd dat het financieel gesteggel over de ondertunneling van de A10 die de Amsterdamse kantorenlocatie Zuidas doorsnijdt, er uiteindelijk voor zou zorgen dat alles bij het oude zou blijven.

Ruud de Wit

Dromen over een Nature Wonder World

Anderhalf jaar geleden ontmoette ik tijdens de Provada op de stand van de provincie Limburg de zakenman Jean Gelissen. Gelissen geniet bekendheid als oprichter en eigenaar - samen met zijn zuster - van het succesvolle attractiepark Toverland in Sevenum (Noord Limburg).

Worden columns gelezen?

In deze Vastgoedmarkt staat een afscheidsinterview met Pé Kohnstamm. Hij vertelde mij in het voorafgaande gesprek over één ding teleurgesteld te zijn. In de ruim 20 jaar dat hij columns voor Vastgoedmarkt heeft geschreven, heeft hij slechts één keer een reactie ontvangen. Ik herken dat. René Buck schrijft ook al bijna 20 jaar columns in Vastgoedmarkt en heeft me eveneens verteld nog nooit een reactie te hebben gehad. Worden die columns eigenlijk wel gelezen, vroeg hij me?

Grondwaarde moet omlaag om woningmarkt een impuls te geven

De schaarste op de woningmarkt - met name in de Randstad en meer specifiek in Amsterdam en Utrecht - blijft de gemoederen bezighouden. Minister Stef Blok (Wonen) speelt daarbij een prominente rol en laat regelmatig proefballonnetjes op. Zoals vorige maand toen hij aankondigde in de regio's Utrecht en Amsterdam extra maatregelen te nemen om de bouw van huurwoningen in het middensegment te stimuleren. Nou ja, middensegment, dat loopt van pakweg 700 euro tot 1250 euro per maand. Maar Blok houdt nu een pleidooi voor studio's en appartementen van veertig vierkante meter in de prijsklasse net boven het maximum van een sociale huurwoning, ofwel 710 euro per maand. Wat een onzin.

Q-Park moet transparanter zijn over koop

De Telegraaf maakte begin augustus op basis van anonieme bronnen bekend dat Q-Park in de verkoop is gezet. Vervolgens gingen alle media met dit bericht aan de haal. Ze haalden ook de ceo van Q-Park aan. Erg handig was dat commentaar van Frank De Moor in De Telegraaf niet. 'Als Q-Park gaan we nooit in op marktgeruchten, dus ik heb hier niets over te vertellen.'

Verhuurdersheffing: een keus tussen verleden en toekomst

Twee weken nadat de Woonbond, Aedes en de VNG op basis van een door hen geïnitieerd onderzoek door het Centrum Onderzoek Economie Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen de drie jaar oude verhuurdersheffing als een regelrechte ramp voor de branche hadden aangemerkt, kwam minister Blok - zoals werd verwacht - met een geheel tegengestelde opvatting. Zo gaat dat blijkbaar bij kwesties waarover de uitgangspunten al ten principale uiteen liggen.

Genieten van megavastgoed in Zuid-Afrika

De Provada is elk jaar opnieuw een graadmeter hoe de Nederlandse vastgoedmarkt ervoor staat. Duurzaamheid, transformatie, financiering, leegstand, het zijn allemaal thema's die terugkeren en die aangeven dat ruimtegebruik door teveel 'stenen' een prijs kent.