Dudok Real Estate
Duurzaamheidsrace in het vastgoed: 'Doe je niet mee, dan verlies je'
Vooral institutionele beleggers pronken graag met duurzame, Paris proof en klimaatbestendige projecten. Klinkt ideëel, maar feitelijk hebben ze geen keuze,
Vooral institutionele beleggers pronken graag met duurzame, Paris proof en klimaatbestendige projecten. Klinkt ideëel, maar feitelijk hebben ze geen keuze,
Investeerders wijzen steeds vaker naar mogelijke klimaatrisico's om de vastgoedprijzen te drukken. Zeker nu de rente sterk is gestegen, wordt daartoe ieder argument van stal gehaald.
Ook de vastgoedsector is allesbehalve immuun voor klimaatrisico's zoals droogte, verzakkingen en een stijgende zeespiegel. Zeker niet in het laaggelegen Nederland, dat hier extra gevoelig voor is. Hoe aantrekkelijk is ons land nog voor vastgoedbeleggers? 'Bij de eerstvolgende overstroming staan onze buitenlandse funders op hun achterste benen.'
In de strijd tegen urgente problemen als klimaatverandering, woningnood en vermogensongelijkheid zijn grote bedrijven en beleggers steeds vaker de pineut bij politiek en media. Daarmee verkwanselen we de Nederlandse handelsmentaliteit die al eeuwen lang juist voorspoed en welvaart heeft gebracht, blogt Vastgoedmarkts hoofdredacteur Servaas van der Laan.
Woningkopers zijn onvoldoende op de hoogte van de klimaatrisico's en - kosten van woningen. Daarom moet er volgens de Rabobank, ING en ABN Amro een verplicht klimaatlabel komen voor woningen.
Een nieuwe duurzaamheidsparagraaf die op 17 februari ingaat moeten ESG en klimaatrisico's meenemen in de waardering van commercieel- en zakelijk vastgoed. De paragraaf is een initiatief van banken samen met grote taxatiekantoren, taxatiesoftwareleveranciers en brancheverenigingen van taxateurs en makelaars.
Het water stond nog net niet aan onze lippen afgelopen de afgelopen maand. Met dijken, zandzakken en legerhelikopters kon het water in bedwang worden gehouden. Het roept de vraag op: wat is de invloed van wateroverlast op de woningmarkt?
Klimaatrisico's zijn nu nog nauwelijks ingeprijsd, waardoor woningen met hogere klimaatrisico's zelden een prijskorting hebben bij woningaankopen. Hierdoor drukken de lasten van potentiële klimaatschade in de toekomst onevenredig zwaar op kopers.
Heb jij er al rekening mee gehouden dat je woning bij verkoop 50 duizend euro minder oplevert? Of erger, misschien wel 100 duizend? En dat allemaal doordat het klimaat verandert. Net bekomen van je door bosbranden verziekte zomervakantie op Rhodos, krijg je dit voor je kiezen, blogt Maarten Donkers.
Woningen in Nederland zijn door klimaatrisico's mogelijk tot 325 miljard euro minder waard, waarschuwt Calcasa.