Dudok Real Estate
CBP: beperkte impact Amerikaanse importheffingen op Nederland
De nieuwe invoertarieven die de aankomende Amerikaanse president Donald Trump in 2025 wil invoeren, zullen slechts beperkt impact hebben op de Nederlandse economie.
De nieuwe invoertarieven die de aankomende Amerikaanse president Donald Trump in 2025 wil invoeren, zullen slechts beperkt impact hebben op de Nederlandse economie.
Voor het elfde kwartaal op rij is het aantal faillissementen in de Europese Unie toegenomen. Nederland staat in de top drie hardst stijgende landen in het aantal bankroeten.
De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juni minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global.
Scheidend woonminister Hugo de Jonge verwacht het probleem van het gedaalde rendement op middenhuur op te lossen met staatssteun voor woningen tot 1.100 tot 1.200 euro. Dat zei de bewindsman tegen Vastgoedmarkt tijdens vastgoedbeurs Provada.
De Europese Commissie spreekt eind deze maand met de lidstaten over de versoepeling van staatssteunregels voor de bouw van middenhuurwoningen. Mede door de uitslag van de Europese verkiezingen afgelopen week, lijkt het taboe daarop steeds meer aan slijtage onderhevig.
Het begrotingstekort loopt met de plannen van het beoogde nieuwe kabinet de komende jaren fors op. Volgend jaar wordt de EU-norm al overschreden. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB), die daarmee veel somberder is dan het Centraal Planbureau (CPB) vorige maand.
Grote EU-fracties gaan zich na de Europese verkiezingen inzetten voor betere woningen en lagere woonkosten. Dat is duidelijk geworden tijdens een lijsttrekkersdebat in het Europees Parlement met prominente partijen. De eensgezindheid over het thema is opvallend omdat de Europese Unie eigenlijk niet gaat over de huizenmarkt of het sociaal beleid van de lidstaten.
De Nederlandse economie zal in 2024 en 2025 minder hard groeien dan gedacht, verwacht de Europese Commissie. Zij rekent voor dit jaar op 0,8 procent groei en voor het jaar daarop 1,5 procent.
Lidstaten van de Europese Unie hebben hun begrotingstekorten en staatsschulden in het eerste kwartaal dit jaar verder omlaag weten te krijgen. Tijdens de coronacrisis liepen de uitgaven van de landen nog fors op omdat ze hun bevolking en bedrijven wilden compenseren voor de economische schade die lockdowns teweegbrachten. Dat leidde tot hogere schulden en tekorten.
Het voltallige Europees Parlement stemde woensdag 12 juli over de omstreden natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Na wekenlange onrust en verdeeldheid is het voorstel aangenomen.