Dudok Real Estate
CBP: beperkte impact Amerikaanse importheffingen op Nederland
De nieuwe invoertarieven die de aankomende Amerikaanse president Donald Trump in 2025 wil invoeren, zullen slechts beperkt impact hebben op de Nederlandse economie.
De nieuwe invoertarieven die de aankomende Amerikaanse president Donald Trump in 2025 wil invoeren, zullen slechts beperkt impact hebben op de Nederlandse economie.
Middeninkomens zijn vooral gebaat bij meer woningbouw, het liefst in een afgewogen programmatische mix tussen grote en kleine woningen. Beide zijn nodig om de woningnood onder modaalverdieners te ledigen.
Het begrotingstekort loopt met de plannen van het beoogde nieuwe kabinet de komende jaren fors op. Volgend jaar wordt de EU-norm al overschreden. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB), die daarmee veel somberder is dan het Centraal Planbureau (CPB) vorige maand.
De aangescherpte leennormen droegen bij aan de sterke groei van de particuliere huurmarkt. Kopers konden vaak onvoldoende lenen, lieten de markt deels over aan beleggers en waren daardoor vaak zelf aangewezen op vrije sectorwoningen.
De afgelopen jaren is de financiële positie van de Nederlandse huiseigenaren verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren, dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in het door de organisatie uitgebrachte rapport Ontwikkelingen op de woningmarkt en financiële risico's.
De Nederlandse economie kan nog steeds in een recessie belanden. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn jaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit.
Onder meer De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau waarschuwden al vroeg voor negatieve gevolgen van de middenhuurregulering. Dit blijkt uit een reconstructie van Vastgoedmarkt.
Ambtenaren op het ministerie van woonminister Hugo de Jonge (CDA) stelden nauwelijks vragen bij de uitvoerbaarheid en effectiviteit van de middenhuurregulering. Waarschuwingen van het CPB, PBL en DNB werden opzij geschoven. Regulering van de huursector was een politieke wens die koste wat kost moest worden uitgevoerd. Risico's op uitponding en scheefwonen namen zij voor lief. Dit blijkt uit een reconstructie van Vastgoedmarkt op basis van een WOO-verzoek naar de huurplannen.
Door de vele prijsstijgingen van de laatste tijd gaan Nederlanders er flink op achteruit in de portemonnee. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) daalt de koopkracht dit jaar waarschijnlijk met wel 6,8 procent, iets wat in Nederland zeker decennia niet is voorgekomen.
Bijna een op de zes Nederlandse huishoudens kan op termijn moeite krijgen met het betalen van zijn rekeningen als de energieprijzen hoog blijven.