blog

Virtual reality niet alleen iets voor gamers

Loopbaan

Virtual reality niet alleen iets voor gamers
Roel Timmermans

Je hebt een gat in de markt: draadloos stroom. Eureka! Een idee met de potentie om de wereld te veroveren. Je bent op het idee gekomen uit verbazing. Niet omdat je alle skills hebt om er daadwerkelijk voor te zorgen dat al die kabels en snoeren uit onze huizen en ons kantoorinterieur verdwijnen. Daarvoor heb je een paar slimme koppen nodig. Ondernemend als je bent, begin je een start-up.

Je huurt een virtueel 3D-kantoor, niet gebonden aan een bepaalde plek. Hoewel de 3D-bril in eerste instantie wat onwennig voelt, kun je vanaf elke gewenste locatie inloggen. Je zet vacatures uit in India, waar de beste ICT’ers te vinden zijn zonder 9-tot-5-mentaliteit; voor techneuten zoek je jonge honden die aan het grote werk hebben geroken bij multinationals waar ook ter wereld. Nadat zij zich hebben gecommitteerd, krijgt het talent toegang tot het virtuele, paperless kantoor dat dag en nacht open is. Zij kunnen hier virtueel fysiek samenwerken. Afgevaardigden van de beste universiteiten ter wereld loggen in voor een spreekwoordelijke bak koffie in je vergaderruimte. Intensief samenwerken met andere bedrijven was nog nooit zo gemakkelijk en hiervoor is geen reistijd nodig.

Dat wij een levensechte projectie van iemand kunnen maken, weten wij van het ‘optreden’ van een hologram van de overleden André Hazes afgelopen maart in de Ziggo Dome. In een vermakelijk filmpje van een oma die met 3D-‘werkelijkheid’ wordt geconfronteerd, zien we hoe levensecht de virtuele wereld kan voelen door alleen al te zien en horen. Met een futuristisch pak aan is het mogelijk om fysiek contact te hebben met mensen of dingen te voelen. Er is zelfs al technologie om te proeven en te ruiken in een 3D-wereld. Nog even en alle vijf de zintuigen kunnen virtueel worden geprikkeld, waarmee de virtuele wereld steeds realistischer wordt. Het wordt mogelijk om vrijwel op dezelfde manier te communiceren als in real life, bijna face-to-face. Dit alles dankzij de gaming industry die vooroploopt in deze ontwikkelingen.

Het zal nog wel even duren totdat wij allemaal helemaal virtueel werken, als dat al ooit gebeurt. En uiteraard blijft er behoefte aan natuurlijk fysiek contact. Maar we moeten niet denken dat virtual reality alleen iets voor gamers is. Wij gaan hier in de vastgoedwereld nog veel van zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Bijvoorbeeld door persoonlijke 3D-meetings in plaats van anonieme conference calls, digitale winkelcentra of 3D-bezichtigingen. Dus laten wij de mogelijkheden die de virtuele wereld ons biedt verkennen, al is het maar zodat ik mijn domein draadloosstroom.com na meer dan tien jaar eindelijk met een beetje winst kan verkopen.

Roel Timmermans, consultant Capital Markets Cushman & Wakefield, is genomineerd voor de Vastgoedmarkt Yardi Young Talent of the Year 2017

> Lees hier over de andere genomineerden.

 

Reageer op dit artikel