nieuws

Krachtenbundeling bij ontwikkeling innovatiegebieden

Geen categorie

Acht Nederlandse ontwerp-, advies- en ingenieursbureaus en een ontwikkelende belegger zijn een samenwerkingsverband overeengekomen. Doel is de ontwikkeling van innovatiegebieden beter van de grond te krijgen.

Onder de naam Innovation Area Development Partnership (IADP) gaan de partijen initiatiefnemers van innovation areas de helpende hand bieden. De partners zijn Arup, Caudata, Kadans Science Partner, KCAP Architects&Planners, PT Finance, Royal HaskoningDHV, UNStudio en Zjak Consult. Tal van bedrijven zoeken de wisselwerking met andere bedrijven en onderzoeksinstellingen om gezamenlijk productvernieuwingen en technische doorbraken voor elkaar te krijgen. Dit leidt tot een toenemende belangstelling voor science parks, innovatiedistricten en industriële campussen.

Hier vinden deze bedrijven en instellingen het werkmilieu waarin ze met elkaar kunnen samen werken en elkaar kunnen versterken. De ontwikkeling van deze zogenaamde innovation areas is complex en vraagt een integrale, en bestendige interdisciplinaire aanpak binnen één team. In een dergelijke benadering is aandacht voor onder meer goed marktonderzoek, originele (vastgoed)concepten, aansprekende stedenbouw, sterk park- en campusmanagement en financiële oplossingen. De vraag naar plannen die aan dergelijke eisen kunnen voldoen doet zich wereldwijd voor. IADP biedt deze geïntegreerde aanpak aan.

Sander den Blanken, algemeen directeur Arup in Nederland, noemt het ontwikkelen van innovatiedistricten die aansluiten bij de eigen identiteit van een stad ‘een complexe opgave voor veel steden’. ‘Met onze unieke holistische aanpak helpen wij, samen met onze partners, wethouders, stadsbesturen en stedelijke gemeenschappen om deze multidisciplinaire uitdagingen aan te gaan. Bij de ontwikkeling van deze veeleisende omgevingen volstaan traditionele oplossingen niet meer en is innovatie noodzakelijk. Het samenwerkingsverband biedt een uitgelezen platform voor innovatie en co-creatie.’

Reageer op dit artikel