nieuws

ULI wil meer samenwerking Belgische en Nederlandse steden

Geen categorie

Samenwerking is de sleutel tot economische groei. Gezien de Brexit is het tijd dat Nederlandse en Belgische steden hun krachten bundelen om mee te kunnen blijven tellen in dit deel van de wereld.

Dat stelde voorzitter Bob van der Zande, voorzitter van ULI Nederland en directeur Woningmarkt van de gemeente Amsterdam tijdens een gezamenlijke bijeenkomst met ULI België over het belang van meer samenwerking tussen steden van beide landen. Marnix Galle, voorzitter van ULI België, voegde aan dit pleidooi toe dat samenwerking met Belgische steden ‘best weleens een uitdaging kan vormen’ gezien de ingewikkelde gemeentelijke bestuursstructuur in zijn land. Desondanks is ook hij ervan overtuigd dat samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse steden noodzakelijk is en wederzijds voordeel oplevert.

De Amsterdamse loco-burgemeester Kajsa Ollongren zei in haar openingswoord te verwachten dat universiteiten en ‘slimme’ ondernemingen voorop zullen lopen in het scheppen van de toekomst omdat zij in ‘hun denken niet gehinderd worden door grenzen’. Ze riep nationale overheden en gemeentebesturen op de vernieuwers  met ruimte en middelen te ondersteunen opdat zij kunnen bloeien. Zij illustreerde dat door te wijzen op de samenwerkingsverbanden die Amsterdam heeft met andere steden waardoor innovatie hubs worden verbonden en startups zoals Teamleader en Peerby worden geholpen met het openen van vestigingen en het  leggen van contacten met internationale partijen.

Volgens ULI Europa ceo Lisette van Doorn kunnen Europese steden niet concurreren met Indiase of Chinese wat betreft omvang, schaal en groeicijfers, maar moeten zij zich focussen op  vier kernthema’s: innovatie, sociale integratie, effectieve verdichting en technologie. Zij benadrukte daarbij het belang van samenwerking tussen Europese steden.  

De bijeenkomst van ULI vond op 28 november plaats en vormde onderdeel van het officiële programma ter gelegenheid van het staatsbezoek van het Belgische koninklijk paar aan Nederland. Het Urban Land Institute  (ULI) is een wereldwijd opererend instituut zonder winstoogmerk voor onderwijs en onderzoek, gesteund door haar leden. De organisatie  werd opgericht in 1936 en de meer dan 38.000 leden in 82 landen vertegenwoordigen alle mogelijke aspecten van landgebruik en ontwikkelingsdisciplines.

Reageer op dit artikel