nieuws

Logistiek record VK dankzij online retail

Geen categorie

De opname op de logistieke vastgoedmarkt van het Verenigd Koninkrijk zal dit jaar het recordvolume uit 2014 van 3,2 miljoen vierkante meter overtreffen. Een tekort aan grond voor nieuwbouw dreigt zelfs.

Logistiek record VK dankzij online retail

Dat blijkt uit onderzoek van Savills. Het gaat hierbij om transacties groter dan 10.000 m2. Deze aanzienlijke stijging is grotendeels toe te schrijven aan de aanhoudende groei van de online retailers. Savills-onderzoek toont aan dat online retail nu goed is voor ongeveer een derde van de markt, een hoger aandeel dan welke andere eindgebruikersgroep dan ook. Ter vergelijking, het hoogste aandeel hiervoor gemeten was dat van supermarkten, die in 2011 nog goed waren voor een kwart van de opname.

Als gevolg daarvan is het aanbod van bestaande magazijnruimte gedaald met 71 procent sinds 2009 en staat nu op slechts 2,5 miljoen vierkante meter. Dat staat gelijk aan ongeveer veertien maanden aan voorraad. Om deze reden zal de beschikbaarheid van grond met een logistieke bestemming, gereed voor de ontwikkeling van nieuwe magazijnen, steeds belangrijker worden als de online retailers blijven bouwen aan hun supply chains.

Kevin Mofid, head of logistics research bij Savills, licht toe: ‘Tot wel 45 procent van de huidige vraag naar logistiek vastgoed komt vanuit retail. Amazon is bijvoorbeeld goed voor meer dan een kwart van de totale opname in 2016 tot nu toe in het Verenigd Koninkrijk. Als we nog verder inzoomen is 82 procent van deze opname specifiek voor online retail. De beschikbaarheid van grond voor de werkgelegenheid blijft kritisch laag in het VK. Met grond die toegekend blijft worden aan vastgoed met een hogere waarde zoals woningen, heeft de markt het moeilijk om de vraag bij te kunnen houden.’

Savills heeft berekend dat aan het einde van 2016 slechts 647 hectare grond in het zuidoosten van het VK, waar de vraag naar ‘last mile’ distributiekavels het grootst is, beschikbaar is voor de ontwikkeling van logistiek vastgoed. Voor de lange termijn betekent dit dat er slechts voor ongeveer vijf jaar aan voorraad leverbaar is in deze regio. ‘Het is van cruciaal belang dat we het aanbodtekort aanpakken en beleidsmakers de noodzaak erkennen om meer grond een (deels) industriële en logistieke bestemming toe te wijzen’, aldus Mofid.

Reageer op dit artikel