nieuws

Beleggingsvolume 2016 net onder niveau 2015

Geen categorie

De eerste drie kwartalen is in vijftien EU-landen 122 miljard euro belegd in vastgoed, een afname van 29 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dankzij meer investeringen in niet-kernlanden als Nederland, Zweden, Polen en Ierland zal het Europese jaarvolume toch bijna het niveau van 2015 halen.

Beleggingsvolume 2016 net onder niveau 2015

Dat schrijft vastgoedadviseur Savills in een beleggingsupdate. Exclusief het Verenigd Koninkrijk zou de gemiddelde afname slechts 8 procent bedragen in de veertien EU-markten die Savills volgt. Door de Brexit is het beleggingsvolume in het VK met zo’n 40 procent gedaald. In Duitsland en Spanje werd respectievelijk 18 en 19 procent minder geïnvesteerd in commercieel vastgoed.

Niettemin ontving Duitsland de eerste negen maanden met 32,5 miljard euro (26,6 procent) de meeste investeringen in Europa. Voor de eerste keer sinds 2007 overtrof Duitsland het VK, waar voor 29,7 miljard euro werd opgekocht (24,3 procent). Landen waar het beleggingsvolume fors steeg zijn Frankrijk (+18 procent), Italië en Zweden (beide +23 procent), Polen (+27 procent) en Ierland (+36 procent).

Continentaal Europa heeft weinig last gehad van het Brexit-referendum, stelt Marcus Lemli, head of European Investment van Savills. ‘De onzekerheid heeft hier weinig impact gehad. De afname is het gevolg van een gebrek aan grootschalig kwaliteitsproduct in landen als Spanje en Duitsland. Investeerders zoeken daarom naar andere locaties om hun kapitaal te investeren. Nederland, Polen en Italië zitten aan het begin van hun vastgoedcyclus. Hier zijn de prime aanvangsrendementen nog hoger dan in de Europese kernmarkten en kunnen betere rendementen worden behaald.’

Savills verwacht dat de investeringen in deze niet-kernland in het vierde kwartaal nog flink zullen stijgen. Op jaarbasis zal het beleggingsvolume in Oostenrijk, Ierland, Nederland en Zweden tussen de 10 en 15 procent groeien, verwacht de adviseur. Om die reden zal het Europese beleggingsvolume net onder het niveau van 2015 uitkomen, aldus Savills. Het aandeel van de kernmarkten zal dit jaar dalen tot een dieptepunt van 65 procent tegen een tienjarig gemiddelde van 73 procent. (MvL)

Reageer op dit artikel