nieuws

Boris Ziermans winnaar Vogon Award 2016

Geen categorie

De Vereniging voor Vastgoed Onderzoekers (Vogon) heeft op haar symposium op 11 november bekendgemaakt dat Boris Ziermans, partner bij Cushman & Wakefield,de Vogon Award 2016 heeft gewonnen. Hij kreeg de prijs voor het artikel dat hij samen met Martijn Droës en Philip Koppels – ook winnaars – schreef in de Real Estate Research Quarterly. Het onderwerp is de MRE-scriptie Ziermans, De determinanten van incentives op de Amsterdamse kantorenmarkt.

Het artikel beschrijft een kwantitatief onderzoek op basis van huurtransacties in Amsterdam gedurende de periode van 2002-2012. Meerdere variabelen zijn in het onderzoek betrokken om de verschillen in de incentiveniveaus op de Amsterdamse kantorenmarkt te verklaren. De belangrijkste bijdrage is dat uit deze studie blijkt dat de actoren betrokken bij transacties (verhuurder / huurder en zijn adviseurs) een statistisch significante rol als determinanten van incentives hebben.  Een institutionele verhuurder in het algemeen verstrekt hogere incentives dan een particuliere verhuurder. Wanneer huurders een commercieel adviseur inschakelen, wordt in het algemeen – ceteris paribus – een significant hogere incentive verstrekt. In het geval verhuurders een commercieel adviseur inschakelen, wordt een statistisch significant lagere incentive verstrekt. Dit toont aan dat een commercieel adviseur de aanwezige informatieasymmetrie tussen de partijen aan beide zijden verkleint.

Uit het onderzoek blijkt o.a. dat:

– institutionele verhuurders gemiddeld een 10,8 procent hogere incentive geven dan particuliere verhuurders;

– incentives voor huurders gemiddeld 12,7 procent hoger uitkomen als zij een commercieel adviseur inschakelen;

– incentives gemiddeld met 10,7 procent afnemen als de verhuurder een commercieel adviseur inschakelt.

Reageer op dit artikel