nieuws

Aanbesteding Binnenhof geheim verklaard

Geen categorie

Er komt geen openbare aanbesteding voor de renovatie van het Binnenhof. Om de beveiliging van het Binnenhof te garanderen, heeft minister Blok de komende renovatie officieel geheim verklaard.

Dat bericht het Rijksvastgoedbedrijf op zijn eigen website. Gegevens over de beveiliging, installaties en inrichting van het gebouwencomplex mogen namelijk niet breed bekend worden. Het Rijksvastgoedbedrijf zal zelf bouwbedrijven, architecten, installateurs en andere specialisten selecteren. Binnenkort vraagt het Rijksvastgoedbedrijf tijdens een bijeenkomst voor bedrijven hoe de renovatie het best georganiseerd kan worden.

Vragen die daarbij aan de orde komen zijn: Hoe kan de renovatie van het hele complex worden verdeeld over verschillende ‘vlekken’, zodat teams van verschillende architecten en bedrijven tegelijkertijd aan het werk zijn? Hoe gaat de coördinatie tussen de verschillende bedrijven? Hoe gedetailleerd of hoe ruim moeten eisen geformuleerd zijn, hoe veel vrijheid krijgen bedrijven? Welke systemen moeten voor het hele complex hetzelfde zijn (beveiliging, keukens, audio-visuele apparatuur)?

Voor het publiek komt zo veel mogelijk openbare informatie over de renovatie beschikbaar. Er komen een informatiecentrum vlakbij en een loopbrug over het Binnenhof. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dit jaar in met een ‘snelle’ renovatie binnen 5,5 jaar voor maximaal 475 miljoen euro. Vanaf 2020 zal een groot deel van de Binnenhof-gebruikers zich 5,5 jaar vestigen in het leegkomende ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg. (MvL)

Reageer op dit artikel