nieuws

Unibail en Elizen ontvangen ‘V&D-huur’ van Maxeda

Geen categorie

Na Unibail-Rodamco eist ook Elizen Vastgoed huurpenningen voor een voormalig V&D-pand van voormalig V&D-eigenaar Maxeda. Een gedeelte hebben ze al ontvangen.

Unibail en Elizen ontvangen ‘V&D-huur’ van Maxeda

Dat blijkt uit berichtgeving van Retailnews.nl. Elizen Vastgoed, eigenaar van de voormalige V&D-vestiging in Deventer, eist voor de rechter dat Maxeda tot en met 2018 de huurpenningen voldoet. Vendex KBB, rechtsvoorganger van Maxeda, tekende namelijk in 1994 de clausule dat het bedrijf ook na een eventueel faillissement van V&D de huurverplichtingen zou blijven voldoen.

Op grond daarvan is Unibail-Rodamco deels in het gelijk gesteld door de rechter. In juli eiste het vastgoedfonds in een kort geding dat Maxeda DIY tot 2019 huurpenningen betaalt voor het V&D-pand in Hilversum. Dat komt neer op een bedrag van ruim 6 miljoen euro. De voorzieningenrechter veroordeelde Maxeda tot het betalen van de huur tot en met mei 2016, het moment dat de huurcontracten door de curatoren werd opgezegd. Dat kwam neer op een bedrag van ruim 710.000 euro.

De kortgedingrechter kon geen oordeel geven over de claim tot 2019.  De ‘concerngarantie’ uit 1994 is voor meerdere interpretaties vatbaar, stelde deze. In een latere bodemprocedure in december zal een rechter hier mogelijk wel uitsluitsel over kunnen geven. Ook Elizen Vastgoed heeft voor zijn pand in Deventer een bedrag ontvangen. Het gaat om huurpenningen tot en met eind april.

In december moet Elizen Vastgoed Maxeda eerst inzicht geven in de wijzigingen van de huurovereenkomst sinds begin 2015, toen V&D huurkortingen probeerde af te dwingen. Ook moeten de afspraken met onderverhuurder Kruidvat en toekomstige retailers gedeeld worden. H&M en The Sting worden de nieuwe huurders van het voormalige V&D-warenhuis.

Reageer op dit artikel