nieuws

Ouderen kiezen steeds vaker voor koophuis

Geen categorie

Steeds meer 55-plussers ruilen hun huurhuis in voor een koopwoning. De eerste drie kwartalen sloot deze groep 14 procent meer hypotheken af in vergelijking met dezelfde periode in 2015.

Dat blijkt uit de Hypotheek Index over het derde kwartaal van 2016 van De Hypotheker. In 2020 is de helft van het aantal huishoudens 55 jaar en ouder. Ouderen hebben niet alleen overwaarde op hun woning, maar ook hun hypotheek is vaak al deels afgelost. Dit maakt de overstap naar een nieuwe woning eenvoudiger. Hoewel het aantal doorstromers onder 55-plussers sterk groeit, koopt 22 procent van de ouderen voor het eerst een woning. Dit wordt vooral veroorzaakt door de stijgende huurprijzen.

Vanwege de lage rente is het vaak gunstiger om een woning te kopen dan te huren. Dit kan tot honderden euro’s per maand schelen. Ook het aanbod spreekt een rol, een koopwoning biedt veel meer keuzevrijheid. Opvallend is ook dat veel doorstromende ouderen naar de stad trekken. Opvallend is dat veel doorstromende ouderen naar de stad trekken. Vooral Amsterdam en Rotterdam zijn erg populair. In deze steden steeg het aantal afgesloten hypotheken onder 55-plussers achtereenvolgens met 37 en 19 procent.

Deze groep gaat vaak kleiner wonen zodra de kinderen het huis uit zijn. Deze groep gaat vaak kleiner wonen zodra de kinderen het huis uit zijn. Hierdoor blijft er meer tijd over, waardoor de stad met al haar culturele en andere voorzieningen een stuk aantrekkelijker wordt. Het aandeel 55-plussers neemt de komende jaren fors toe als gevolg van de vergrijzing. In 2020 omvat deze groep 3,7 miljoen huishoudens.

Dit is bijna de helft van het totale aantal huishoudens in Nederland. Voor deze groep geldt dat vanaf de leeftijd van 57 jaar het pensioeninkomen van invloed is op het bedrag dat maximaal geleend mag worden voor de aankoop van een woning. Maar als de 55-plusser de hypotheeklasten ook na pensionering kan betalen, is het afsluiten van een hypotheek gewoon mogelijk. 

Reageer op dit artikel