nieuws

Kantoortuin impopulair onder werknemers

Geen categorie

De Nederlandse werknemer gaat het liefst per fiets naar zijn werk, bij voorkeur op een kantoorlocatie in het stadscentrum. Een traditionele tweepersoonskamer is ruim twee keer populairder dan een kantoortuin.

Dat blijkt uit de eerste Nederlandse editie van het Savills-onderzoeksrapport What Workers Want. Hierin zijn meer dan 500 werknemers uit heel Nederland ondervraagd. De meesten komen graag naar kantoor vanwege de samenwerking en sociale interactie met collega’s. Ruim een kwart van de werknemers is niet toegestaan vanuit huis te werken. Ongeveer 66 procent van deze werknemers geeft aan deze mogelijkheid wel graag te hebben.

Het stadscentrum is de favoriete kantoorlocatie. Vooral de werknemers die nu werkzaam zijn in een kantorenpark, vaak monofunctioneel en gelegen aan de rand van de stad, zouden graag de overstap willen maken naar een meer centrale en levendige locatie. De ideale locatie is multifunctioneel en in de buurt van winkels en park.

De fiets is het meest gewenste vervoersmiddel (37 procent). Op dit moment fietst echter slechts 24 procent van de respondenten naar kantoor. Dit gegeven zou een stimulans kunnen zijn voor werkgevers om voor een kantoorlocatie in een fietsvriendelijke omgeving te kiezen. Alhoewel samenwerking en interactie met collega’s worden aangegeven als de belangrijkste redenen om naar kantoor te gaan, is de voorkeur voor een kantoortuin zeer beperkt.

Terwijl 34 procent van alle respondenten op dit moment in een kantoortuin werkt, geeft slechts 15 procent de voorkeur aan deze setting. Tegelijkertijd geeft een opvallende 33 procent van de kantoorgebruikers de voorkeur aan de meer traditionele een- en tweepersoonskamers. Daarnaast worden telefoon- en stilteruimtes als meest belangrijke kantoorfaciliteiten genoemd. Dit schetst een beeld van open ruimtes met veel afleiding en kantoorgebruikers die zich niet volledig kunnen concentreren op hun werkzaamheden.

Kantoorconcepten met ruimte voor interactie en afzondering ziet Savills als steeds gewilder. Volgens de adviseur is er geen one-size-fits-all-oplossing voor een optimale huisvestingsstrategie. Dat vereist een diep begrip van het bedrijf en de gebruikers van de ruimte. Wel is duidelijk dat er behoefte is aan voldoende telefoon- en stilteruimtes en werknemers graag in een kamer met slechts enkele andere collega’s werken. Het luisteren naar werknemers is ook in het belang van de werkgever. Dit rapport kan volgens Savills werkgevers helpen bij het optimaliseren van de werkomgeving en het verbeteren van de werknemerstevredenheid. (MvL)

Reageer op dit artikel