nieuws

Effectieve nettohuur logistiek omhoog

Geen categorie

De prime net effective rent index van de Europese logistieke markt is sinds het eerste kwartaal van 2016 met 0,72 procent gestegen. Dat schrijft BNP Paribas Real Estate in een rapport over 46 markten in negentien Europese landen.

De index meet de wijzigingen van de effectieve nettohuur. De stijging is vooral te danken aan de stijgende huurprijzen in verschillende markten. Enkele groeimarkten zijn de Midlands in het Verenigd Koninkrijk, Barcelona, Kopenhagen en Boedapest. De huurincentives voor prime objecten zijn de afgelopen zes maanden over het algemeen stabiel gebleven. In Spanje zijn de incentives gedaald tot ongeveer vijf maanden over een termijn van vijf jaar.

De huurtermijnen zijn grotendeels ongewijzigd gebleven gedurende de gemeten tijdperiode. Het kleinste verschil tussen de bruto huurprijzen en de effectieve nettohuur is te zien in Zweden, terwijl het grootste verschil nog steeds in Polen te vinden is. In de Nederlandse markt zijn de prime huurprijzen en incentives stabiel, zegt Sicco Posthumus, ceo BNP Paribas Real Estate in Nederland. ‘De leegstand is lager dan ooit en er zijn volop ontwikkelingen in de markt met nieuwe logistieke complexen in aanbouw als resultaat.’

De logistieke en industriële markten blijven ondanks het Brexit-referendum robuust. De structurele vraag blijft door verschillende oorzaken groeien. E-commerce vormt hierbij een belangrijke factor, aldus BNP Paribas. Zo is er een duidelijke groei te zien van het aantal goederen dat online wordt verkocht. Het prime net effective rent-rapport leidt volgens BNP Paribas tot meer transparantie voor beleggers, beheerders en gebruikers binnen de Europese vastgoedsector. 

Reageer op dit artikel