nieuws

Maximale woninghypotheek daalt nauwelijks

Geen categorie

De maximale hoogte van de hypotheek is de afgelopen jaren nauwelijks gedaald, vooral door de daling van de hypotheekrente. De Hypotheekshop deed op verzoek van het FD een berekening.

Maximale woninghypotheek daalt nauwelijks

Tweeverdieners met een totaalinkomen van anderhalf keer modaal konden in 2010 maximaal 223.000 euro lenen. De hypotheekrente voor een vijfjarige lening was toen 5 procent. Nu mogen ze bij een rente van 2,3 procent nog vrijwel hetzelfde lenen, namelijk 226.000 euro. Als de rente nu 5 procent zou bedragen, zouden ze 20.000 euro minder mogen lenen. 

Sinds 2010 zijn de leennormen op advies van het Nibud vijf keer aangescherpt. Argument is de stijging van belastingen en de kosten van levensonderhoud. De rentedaling heft deze beperkingen op omdat de woonlasten dalen. De lagere rente heeft de betaalbaarheid van woningen flink vergroot. Nu is de gemiddelde huizenkoper nog slechts 16 procent van zijn inkomen kwijt aan woonlasten. Zeven jaar geleden was dat nog bijna het dubbele.

Reageer op dit artikel