nieuws

Macintosh koerst aan op faillissement

Geen categorie

De holding van Macintosh Retail Group heeft uitstel van betaling aangevraagd. De rechtbank van Limburg in Maastricht heeft dit verzoek toegewezen. De toekomst van de 400 Nederlandse winkels is ongewis.

Macintosh koerst aan op faillissement

Het concern heeft dat op 22 december voorbeurs bekendgemaakt. Een dag eerder liet Macintosh Retail Group al weten de overgebleven winkelformules te verkopen. Alles overwegende concluderen de raad van bestuur en de raad van commissarissen dat geen van de mogelijkheden leidt tot een duurzame oplossing voor de situatie van Macintosh. Om die reden is uitstel van betaling de enig overgebleven optie. Niettemin zal Macintosh proberen de formules, waaronder schoenenketens Manfield, Invito en Dolcis, proberen te verkopen. De aanvraag betreft alleen de holding en niet de dochters.

In een korte verklaring in het persbericht stelt Kurt Staelens ‘erg teleurgesteld’ te zijn. ‘De huidige situatie is zeer teleurstellend, met name voor onze werknemers, leveranciers, banken en aandeelhouders die ons altijd zijn blijven steunen in deze moeilijke tijden. We zijn hoopvol dat significante delen van de groep behouden kunnen blijven door een verkoop of anderszins.’ Macintosh lijkt ten onder te gaan aan blijvend slechte winkelverkopen en de blijvend hoge schuldgraad van de onderneming.

Een halve dag later verleende de rechtbank van Limburg Macintosh uitstel van betaling. De rechter heeft John Huppertz van Paulussen Advocaten en Bart Meijs van Thuis & Partners aangesteld als bewindvoerders. Deze zal kijken of verkoop van de winkelformules haalbaar is, zodat winkels en banen (deels) behouden kunnen blijven.  Momenteel werken ongeveer 5.500 mensen bij Macintosh. Sinds dit najaar heeft Macintosh in Nederland ruim 400 winkels van Dolcis, Invito, Manfield, PRO 0031, Scapino en Steve Madden, en online schoenenplatform Intreza. In België en Luxemburg exploiteert het bedrijf nog ruim 130 winkels van Brantano.

Reageer op dit artikel