nieuws

Ikea Zaanstad moet antwoord op e-commerce bieden

Geen categorie

Zaankanters die een Ikea in de buurt willen, moeten nog even geduld hebben. Het woonwarenhuis strijkt niet neer in Zaandstad voordat de nieuwe formule rond is.

Een broedende kip moet je niet storen. Zolang Ikea over zijn nieuwe concept nadenkt, slaat het Zweedse woonwarenhuis geen paal in de grond. Vragen over toekomstige filialen komen een beetje ongelegen en inhoudelijke mededelingen hierover zijn spaarzaam. Ook als het gaat om een van de grootste Nederlandse GDV/PDV-projecten in voorbereiding: Ikea Zaanstad, met volgens de meest recente gegevens van Vastgoedmarkt een beoogde omvang van 30.000 m2. 

Natuurlijk, er ligt niet voor niets een ondertekende koopovereenkomst met de RON Nieuw Bruynzeel voor 35.000 m2 grond op het terrein van de voormalige Bruynzeelfabriek. Veelzeggend is ook de aanbesteding door RON Nieuw Bruynzeel van het sloopwerk op de plaats waar het pand van Ikea moet verrijzen. ‘De sloop gaat begin 2016 van start’, zo licht Egbert Dijkstra, property manager van Ikea Nederland, een tipje van de sluier op.

‘Maar voordat we een of meer nieuwe Nederlandse vestigingen openen, willen we weten hoe we onmisbaar en goed bereikbaar blijven voor de klant’, zet Dijkstra. ‘E-commerce krijgt een steeds groter aandeel in de consumentenbestedingen. Tegelijkertijd blijft het voor klanten nog steeds belangrijk om producten aan te raken en te voelen. De bevestiging daarvan zien we in onze winkels maar ook in de openingen van fysieke winkels door webretailers.’

Magazijngrootte

Met e-commerce wil Ikea volgens Dijkstra nog een stap maken. ‘De vraag is hoe Ikea zich in de toekomst nog meer als een omnichannel retailer kan profileren en hoe de relatie tussen ons model van cash and carry retailing en e-commerce zich zal gaan ontwikkelen. Het is nu al zo dat steeds meer klanten hun aankopen thuis willen laten bezorgen, of dat ze online willen bestellen en in de winkel ophalen. Daarvan hangt onder meer af hoe ons magazijn eruit moet zien: een beetje groter of juist een beetje kleiner.’ De vraag naar de ideale totale omvang van een Ikea-vestiging noemt Dijkstra ‘heel interessant’. ‘Die zijn we aan het onderzoeken. Hij kan liggen tussen de 20.000 m2 en 40.000 m2, zowel voor Zaanstad als voor Leiderdorp.’

‘Positief is in ieder geval dat de economische situatie rooskleuriger is dan een paar jaar geleden’, constateert Dijkstra. ‘Daarin zien we geen beletsel meer om een of meer Nederlandse vestigingen toe te voegen.’

Auteur: Peter Hanff
Dit artikel verscheen in Vastgoedmarkt van december 2015. 

Reageer op dit artikel