nieuws

DNB: sterke economische groei dankzij woningmarkt

Geen categorie

Dankzij de verrassend snel herstellende woningmarkt blijft de Nederlandse economie de komende twee jaar fors doorgroeien. De inflatie blijft laag, de werkloosheid hoog.

DNB: sterke economische groei dankzij woningmarkt

Dat meldt De Nederlandsche Bank op 7 december in een persbericht. De economie bevindt zich in een inhaalfase. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) komt dit jaar uit op een solide 1,9 procent. Daarmee is de recessie duidelijk achter de rug, na de krimp in 2013 en het voorzichtige herstel vorig jaar. Volgend jaar valt de groei licht terug naar 1,7 procent, vooral door tegenwind vanuit de internationale omgeving, om in 2017 weer aan te trekken naar 2,2 procent.

Door een terugval in de wereldhandelsgroei neemt de groeibijdrage van de export de komende twee jaren af, ondanks de gedeprecieerde eurokoers. Dankzij het krachtige herstel van de binnenlandse bestedingen groeit de Nederlandse economie meer en meer op eigen kracht, stelt DNB. Niet alleen de verrassend snel herstellende woningmarkt maar ook de toenemende koopkracht van huishoudens is hier debet aan.

Dan moet de voorgestelde lastenverlichting van 5 miljard euro uit het belastingplan voor 2016 overigens wel doorgang vinden. De komende twee jaar ligt de bbp-groei boven de potentiële groei. De economie draait echter nog niet op volledige capaciteit. De werkgelegenheid groeit langzamer dan na eerdere recessies. Daardoor daalt de werkloosheid maar zeer beperkt, van 6,9 procent dit jaar en volgend jaar en naar 6,7 procent in 2017. De inflatie blijft vooralsnog laag en komt pas in 2017 boven de 1 procent.

Reageer op dit artikel