nieuws

Woonlasten Nederlander hoger dan gemiddelde EU

Geen categorie

Het aandeel Nederlandse huishoudens met te hoge woonlasten is groter dan het Europese gemiddelde. Een op de zes huishoudens geeft meer dan 40 procent van het inkomen uit aan woonlasten.

Woonlasten Nederlander hoger dan gemiddelde EU

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. In de landen van de Europese Unie heeft gemiddeld 11,4 procent van de huishoudens te hoge woonlasten. In Nederland, Duitsland en Denemarken ligt dat percentage op ongeveer 16 procent. In Frankrijk (5,1 procent), Oostenrijk (6,6 procent) en Italië (8,4 procent) hebben veel minder huishoudens te kampen met te hoge woonlasten. In Griekenland zijn door de sinds 2008 gedeprimeerde economie de woonlasten voor ruim 40 procent van de huishoudens nauwelijks meer te dragen.

De tevredenheid over de woning is het hoogst in Finland, Zwitserland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden met een dikke 8. Nederland (8,1) staat samen met Ierland op de zesde plaats. In het oosten van Europa is de waardering lager, vooral vanwege de hoge bezettingsgraad. Hier zijn veel woningen te klein bemeten: mensen boven de 18 jaar hebben geen eigen kamer en kinderen tussen 12 en 17 moeten een kamer delen.

Dat is vooral het geval in Roemenië (52,3 procent). In Slowakije, Letland, Kroatië, Bulgarije en Polen is 40 procent van de woningen overvol tegen gemiddeld 17 procent van de woningen in de Europese Unie. In Nederland is de drukte in de woningen slechts in 3,5 procent van de gevallen te groot. In de Europese Unie leven zeven van de tien mensen in een eigen woning. Nederland behoort tot de landen waar het segment huur groter is dan 30 procent.

Reageer op dit artikel