nieuws

Retailers Azië liever eerst naar Amsterdam dan Londen

Geen categorie

Amsterdam kan binnenkort een aantal Aziatische retailers op de winkelmarkt verwelkomen. Ze geven de voorkeur aan Amsterdam boven Londen voor hun Europese debuut.

Dat zei Krijn Taconis, executive director Retal bij CBRE, tegen Vastgoedmarkt tijdens de Mapic in Cannes. De komst van nieuwe Aziatische spelers hangt samen met de groeiende Aziatische expatgemeenschap in Amsterdam. ‘Steeds meer Aziatische hoofdkantoren hebben zich in Amsterdam en Amstelveen gevestigd, terwijl het aantal Aziatische toeristen in Amsterdam heel hard groeit. Amsterdam staat nu op zeven in de top-tien van meest populaire bestemmingen. Deze expats en toeristen vormen de ambassadeurs voor Amsterdam: hun positieve verhalen trekken Aziatische retailers naar Amsterdam.’ Namen wil Taconis daarbij vooralsnog niet noemen.

Dat het Japanse Uniqlo nog steeds niet is ‘geland’ in Amsterdam, heeft alles te maken met het gebrek aan geschikte panden, stelt Taconis. ‘Uniqlo wil een grote unit met een shopping front van 10 meter, maar die is er niet.’ Is Cool63 in Rotterdam, het door het opgeheven MAB Development tevergeefs op maat gemaakte pand voor Saturn, niets voor Uniqlo? ‘Dat pand van 10.000 m2 is weer te groot en bovendien gemaakt voor een elektronicawinkel die nooit kwam. Voor Zara en H&M is het pand ook twee keer te groot, terwijl Primark al in Forum Rotterdam komt. De enige retailer die het zou kunnen betrekken is Marks & Spencer, overigens na een grondige herontwikkeling.’

Over de oppervlakte van de aankomende Primark-vestiging wil Taconis als Primark-adviseur weinig kwijt. ‘Hij wordt in elk geval groter dan de in aanbouw zijnde Primark op het Damrak van bruto 13.000 m2.’ Menno Overtoom, directeur Hoog Catharijne van Klépierre, stelt dat er eindelijk vaart achter de herontwikkeling van Hoog Catharijne. ‘De nieuwe winkel van C&A van 4.000 m2 is gerealiseerd, net als het 3.500 m2 grote pand voor onze nieuwe huurder H&M. Medio 2017 leveren we de hele ontwikkeling van 100.000 m2 retail en een investering van 600 miljoen euro op. Ik heb veel vertrouwen in de verhuur. We voeren ook hier op de Mapic gesprekken met topretailers. Met een footfall van 30 miljoen staat Hoog Catharijne hoog op het verlanglijstje van menig retailer.’

Jan Kroese van KroesePaternotte wist tijdens de Mapic nog tegen Vastgoedmarkt te vermelden dat de verhuur van de leegkomende Bijenkorf-warenhuizen in Groningen, Breda en Den Bosch zeer voorspoedig verloopt. ‘Het contract voor Breda wordt binnenkort getekend, de andere warenhuizen volgen spoedig.’ In het voorjaar van 2016 lopen de huurovereenkomsten met Bijenkorf af.

De verkoop van grote retailportfolio’s werd in Cannes nog niet wereldkundig gemaakt. Ook na de verwachte snelle verkoop van de Delta Lloyd- en Rosenbaum-portefeuille blijft er retailaanbod beschikbaar, verwacht Taconis. ‘Het is een goede verkopersmarkt. De Nederlandse winkelbeleggingsmarkt is nu zeer in trek bij buitenlandse investeerders. Nederlands winkelvastgoed is volgens hen onevenredig hard afgewaardeerd, terwijl de fundamentals sterk zijn gebleven en nog sterker worden.’

Reageer op dit artikel