nieuws

Dreigend tekort aan grote bouwconcerns

Geen categorie

Bij de allergrootste bouwprojecten dreigt een gebrek aan concurrentie. Voor opdrachtgevers kan daardoor een ongezonde marktsituatie ontstaan.

Daarvoor waarschuwt Edmond Verstraete, voorzitter van de sectorgroep bouw van PwC, in het Cobouw50-magazine, dat vandaag als bijlage bij Cobouw is verschenen.

Verstraete ziet dat een toenemend aantal grote bouwondernemingen zijn handen niet meer wil branden aan grote, complexe projecten, vanwege de vaak enorme risico’s die eraan kleven. ‘Daardoor heb je nu feitelijk nog maar twee of drie bouwers over voor deze klussen’, stelt bouwdeskundige vast.

Mede door de financiële debacles bij megaprojecten als de A15 Maasvlakte-Vaanplein en de A2-tunnel Maastricht is de blik van onder andere Dura Vermeer, Strukton en Ballast Nedam niet langer gericht op projecten met een dergelijke omvang, weet Verstraete. ‘Bouwbedrijven vragen zich meer dan voorheen af: is het project niet te groot, te risicovol of te gecompliceerd. Daardoor zie je ook dat het aantal inschrijvers bij aanbestedingen van grote projecten is teruggelopen.’

Job Dura, topman van Dura Vermeer, bevestigt de trend die Verstraete signaleert. ‘Er is geen ruimte meer om fouten te maken’, verklaart Dura. ‘Wij moeten daarom scherper kijken naar de aard en omvang van de projecten die we aannemen.’

Dura Vermeer besloot onlangs om ‘de race met de allergrootste bouwers van Nederland niet meer aan te gaan’, aldus Dura. ‘We zijn goed in middelgrote projecten; dat moeten we nog beter gaan beseffen.’ Alleen in consortiumverband of wanneer de omzet over meerdere jaren is uitgesmeerd, wil Dura Vermeer onder voorwaarden nog meebouwen aan projecten van enkele honderden miljoenen euro’s of meer.

De terugtrekkende beweging van een aantal top-10-bouwers is een buitenkans voor buitenlandse bouwconcerns. Volgens Verstraete van PwC is het echter maar de vraag of zij in het gat zullen springen. ‘Je denkt in dat verband al snel aan bijvoorbeeld Strabag, dat hier al jaren actief is. Je kunt je echter afvragen of ze daar nog wel enthousiast zijn na het dramatische verloop van het A15-project.’

De drie grootste bouwbedrijven van Nederland zijn net als een jaar geleden BAM (1), Volker Wessels Stevin (2) en Boskalis Wesminster (3). Van Oord steeg twee plekken naar 4, Heijmans daalde een plek naar 5 en Strukton steeg een plek naar 6.

Reageer op dit artikel