nieuws

Colliers voorspelt wolkenkrabbermagazijn

Geen categorie

Nu de hoeveelheid beschikbare ruimte in steden in Europa een dieptepunt heeft bereikt en er meer online wordt gewinkeld dan ooit tevoren, wordt grootschalige opslagruimte onmisbaar voor het moderne leven.

Een nieuw rapport van Colliers International doet zes voorspellingen voor de retail- en logistieke sector. Volgens dit rapport zullen magazijnen met meerdere verdiepingen, diepwaterhavens en een steeds kleiner aantal steeds grotere winkels het toekomstbeeld bepalen, doordat over de hele wereld miljoenen klanten overstappen op online winkelen.

In European Retail & Logistics Insights: From Sheds to Shelves neemt Colliers International een kijkje achter de schermen bij de eerste en de laatste kilometers die een product aflegt tussen magazijn en winkelschap. Het rapport doet voor de komende jaren zes voorspellingen. 

– Een facelift voor de winkelstraat: hoewel de zwaarst getroffen winkelstraten zullen verdwijnen, zullen de leegstaande winkels in veel regionale en lokale winkelcentra worden opgevuld met horeca, uitgaansgelegenheden, postagentschappen en collectieve werkruimtes.

– Supergrote magazijnen: als gevolg van de snel stijgende landprijzen zullen ontwikkelaars in de hoogte gaan bouwen voor meer vloeroppervlak. De afgelopen jaren hebben grote magazijnen een aanzienlijke rendementsdaling vertoond. Door producten dichter bij het woonadres van de klant op te slaan kan de levering daarvan nog verder worden gestroomlijnd, zodat retailers hun toeleveringsketen en winkels nog effectiever kunnen inzetten als afhaalpunten. ProLogis Parc Narita III is een gigantische (61.400 m2) industriële faciliteit met zeven verdiepingen in Japan. Binnenkort zullen er mogelijk ook in Europa wolkenkrabbermagazijnen worden gebouwd. 

– Diepwaterhavens: containerschepen kunnen tegenwoordig meer dan 25 keer zoveel vracht vervoeren als in 1970, en de havens hebben moeten meegroeien. De logistieke sector en de scheepvaart hebben zich doorontwikkeld om de handelsgroei op te vangen en te faciliteren. Daarom zijn diepwaterhavens nu onmisbaar. Voorbeelden van deze groeiende vraag naar grote havens zijn te vinden in de haven van Rotterdam (Maasvlakte).

– Digitale stedelingen verenigen zich en vormen een meerderheid: uit onderzoek is gebleken dat de bevolking van veel landen de komende twee decennia zal worden gedomineerd door consumenten die in steden wonen en goed met computers kunnen omgaan, met alle gevolgen van dien voor de retailsector. Hoewel Europa zelf een vrij bescheiden groei zal doormaken, zal sterke groei in China en India gouden kansen opleveren voor bestaande retailers die kunnen profiteren van een bestaande infrastructuur en merken die vaak aantrekkelijk zijn voor klanten in markten in opkomst.

– Veranderende levermethodes: hoewel er momenteel veel te doen is om levering via ‘drones’, kunnen de huidige luchtvaartregels het gebruik daarvan belemmeren. In plaats daarvan kunnen retailers voor de laatste kilometers beter gebruikmaken van andere middelen, zoals fietsen of Uber-taxi’s. Deze trend is reeds zichtbaar bij maaltijd- en levensmiddelenbezorging in Nederland. Daarnaast betekent de toenemende bezorgdheid over het milieu dat fietskoeriers of elektrische auto’s een symbool kunnen worden voor duurzaam ingestelde retailers.

– Showrooming wordt beloond: we spreken van ‘showrooming’ als klanten in een winkel wel kijken maar niets kopen, of een product in plaats daarvan online kopen. Dit is voor veel bedrijven reden geweest om hun verkoopruimte te verkleinen en meer capaciteit te verleggen naar goedkope opslagruimtes, van waaruit direct aan de klant geleverd kan worden. Slimme retailers zullen de technologie – zoals augmented reality, 3D-printen en biometrie – juist gebruiken om meer winst te maken met hun ‘echte’ winkels.

Reageer op dit artikel