nieuws

Blok: ‘Doorstroming sociale huurmarkt blijft op gang’

Geen categorie

Minister Blok (Wonen) heeft geen aanwijzingen dat de doorstroming in de sociale huurmarkt stokt zoals corporatiedirecteuren eerder deze maand zeiden tegen de NOS.

De bewindsman schrijft dit aan de Tweede Kamer in reactie op de berichtgeving over het onderzoek naar scheefwonen in opdracht van de Woonbond en corporatiekoepel Aedes. Teneur was dat het beleid voor de doorstroming binnen de huurmarkt, met name via de inkomstenafhankelijke huurverhoging, stroef verloopt en dat de doorstroming zou stokken.

Blok vindt het nog te vroeg voor een oordeel. De gegevens over de effecten van de inkomensafhankelijke huurverhoging komen pas volgend jaar beschikbaar. ‘Ik heb geen signalen dat de doorstroming stokt. Het aantal verhuizingen in de woningvoorraad van corporaties is al jarenlang circa 200.000 per jaar. Er is vooralsnog geen aanleiding te verwachten dat dit aantal in 2015 substantieel lager zal liggen’, aldus Blok.

Hij wijst er verder op dat de inkomensafhankelijke huurverhoging een maatregel is met een geleidelijke aanpak. ‘Het is niet de verwachting van het kabinet geweest dat de huishoudens met een hoger inkomen direct na invoering ervan en masse zouden verhuizen,’ stelt de minister.

Reageer op dit artikel