nieuws

Aandeelhouders zetten Blauwhoed in etalage

Geen categorie

Aandeelhouders Valzoom en NPM Capital hebben NIBC Bank aangesteld om verkoop van woningontwikkelaar Blauwhoed te onderzoeken. Dat heeft Vastgoedmarkt vernomen van welingelichte bronnen en wordt bevestigd door Blauwhoed.

‘De aandeelhouders van Blauwhoed hebben aangekondigd dat zij de mogelijkheid van een verkoop van de onderneming onderzoeken’, aldus Blauwhoed. Blauwhoed is Nederlands oudste vastgoedonderneming (400 jaar oud) met een focus op de residentiële markt in de Randstad en Noord-Brabant. Vastgoedmarkt begrijpt dat er al gesprekken plaatsvinden. Blauwhoed wil daarop verder geen commentaar geven.

Blauwhoed is in de afgelopen jaren getransformeerd, waarbij het risicoprofiel en de winstgevendheid zijn verbeterd en de organisatie is afgeslankt. Hierdoor is Blauwhoed sterk gepositioneerd en profiteert van de gunstige marktomstandigheden, aldus de ontwikkelaar. In verband met het marktherstel heeft de ontwikkelaar het personeelsbestand recent weer uitgebreid tot ruim dertig medewerkers. Blauwhoed verkoopt dit jaar ongeveer 550 woningen. Dat aantal zal de komende jaren stijgen. Sinds de oprichting zijn 75.000 woningen gerealiseerd, plus vele honderdduizenden vierkante meter kantoren, winkels en bedrijfsruimten.

Eigenaren sinds lange tijd zijn Geert Peters en de Nederlandse Participatiemaatschappij (NPM, onderdeel van het SHV-concern van de familie Fentener van Vlissingen). Blauwhoed begon 400 jaar geleden als veembedrijf in Amsterdam en legde zich vanaf het begin van de jaren zestig toe op de verhuur van ruimten aan derden en op het ontwikkelen van kantoren en bedrijfscomplexen voor derden (beleggers en gebruikers). Deze objecten hield de onderneming in eigen portefeuille, deels samen met andere beleggers, zoals met name het Shell Pensioenfonds.

Blauwhoed was pionier op het gebied van commercieel vastgoed in Nederland. Eind jaren zestig had het de grootste commercieel vastgoedbeleggingsportefeuille van Nederland. Enkele jaren later werd Eurowoningen overgenomen, waardoor Blauwhoed ook actief werd als ontwikkelaar van woningen. De toenmalige directeur bedacht het geïndexeerde huurcontract, wat bescherming tegen inflatie creëerde. Deze clausule staat nog steeds in elk huurcontract dat wordt afgesloten.

Begin jaren zeventig fuseerde Blauwhoed met de Rotterdamse branchegenoot Pakhuismeesteren, waaruit Pakhoed Holding ontstond. Niet lang daarna werd besloten tot verkoop van de ontwikkelingsactiviteiten van Blauwhoed. Geert Peters was toen samen met Ies van der Sluijs de koper. Van der Sluijs verkocht later aan NPM. Pakhoed werkte veel samen met Van Ommeren in wat sindsdien Vopak heet.

De beleggingsactiviteiten werden vanaf eind jaren zeventig gestaakt. De portefeuille werd verkocht aan partners, met name aan Shell Pensioenfonds voor het Nederlandse deel. De Amerikaanse portefeuille, die Blauwhoed als een van de eerste Nederlandse beleggers samen met enkele pensioenfondsen opbouwde, werd verkocht aan Robeco. Dat bracht deze portefeuille in bij het eind 1979 opgerichte vastgoedfonds Rodamco. Vanaf dat moment werd Blauwhoed projectontwikkelaar pur sang en was geen belegger meer.

Reageer op dit artikel