nieuws

Nijmegen meest actieve woningbouwer

Geen categorie

Nijmegen leverde in 2014 van de grote gemeenten de meeste woningen op. De stad zette vorig jaar een woningproductie van 1.100 neer, een toename van 1,4 procent van de woningvoorraad.

Nijmegen meest actieve woningbouwer

Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar telde het CBS in Nederland de oplevering van 43.000 woningen. Van de tien gemeenten met de grootste woningvoorraad bouwde Nijmegen relatief de meeste nieuwe woningen in 2014. In die gemeente staan 77.000 woningen. Dat aantal nam met 1,4 procent toe.

Gemiddeld breidden Nederlandse gemeenten hun woningvoorraad vorig jaar met 0,6 procent uit. Dat wil zeggen dat een gemeente per duizend bestaande woningen zes nieuwbouwwoningen bijbouwt. Gesloopt werd er ook: per duizend woningen anderhalve woning. In de tien grootste steden (meer dan 75.000 woningen) is de nieuwbouwactiviteit iets hoger. Per duizend woningen worden er zeven woningen nieuw gebouwd, en één gesloopt.

Den Haag is als het om bouwactiviteit gaat de hekkensluiter in de top 10. De stad bleef met 597 nieuwbouwwoningen (0,2 procent) sterk achter bij de andere grote gemeenten. Rotterdam deed het met net iets meer dan duizend nieuwbouwwoningen ook relatief slecht. Per duizend bestaande woningen kwamen er maar drie nieuwe woningen bij. Amsterdam leverde 2.732 woningen op in 2014.

Overigens hanteren de meeste gemeenten andere cijfers. Sommige gaan uit van het aantal in aanbouw genomen woningen per jaar. Zo meldde Amsterdam in 2014 de bouwstart van bijna 5.100 woningen. Den Haag meldde onlangs dat in 2014 952 woningen zijn opgeleverd tegen 2.350 in 2013.

Van de middelgrote gemeenten (20.000 tot 75.000 woningen) was Barneveld het actiefst. In de gemeente die 20.100 woningen telt, werden in 2014 425 woningen bijgebouwd (2,1 procent). Katwijk (2 procent) en Westland (1,7 procent) waren na Barneveld het snelst aan het bouwen. In Zwijndrecht (1 nieuwbouwwoning) en Capelle aan den IJssel (2 nieuwbouwwoningen) gebeurde volgens het CBS bijna niets.

Reageer op dit artikel