nieuws

Grote kans prijscorrectie woningmarkt Londen

Geen categorie

Op de woningmarkten van Londen en Hongkong is sprake van een forse zeepbel. Ook woningen in Amsterdam, Genève, Parijs en Zürich zijn overgewaardeerd.

Grote kans prijscorrectie woningmarkt Londen

Dat blijkt uit de Global Real Estate Bubble Index van de Zwitserse zakenbank UBS. UBS heeft berekend wat de betaalbaarheid is van een appartement van 60 m2. In Londen moet een hoogopgeleide medewerker in de dienstensector veertien jaar werken om een dergelijk appartement te kunnen betalen. Deze prijs komt overeen met dertig keer de jaarhuur. De gemiddelde huizenprijs in Londen bedraagt nu bijna 500.000 pond, aldus cijfers van de Land Registry.

De Londense woningmarkt heeft op de Global Real Estate Bubble Index het cijfer 1,88. Een cijfer hoger dan 1 duidt op een prijscorrectie binnen drie jaar van gemiddeld 30 procent met een waarschijnlijkheid van 95 procent, gebaseerd op cijfers tussen 1985 en 2009. Londen loopt het grootste risico op een prijscorrectie met 6 procent hogere prijzen dan in 2007. In Hongkong liggen de prijzen 60 procent hoger dan in 2006.

In de index van vijftien belangrijke financiële centra neemt Amsterdam plaats zes in. De woningen in Amsterdam zijn nu al overgewaardeerd en zitten dicht aan tegen de gevaarlijke grens van 1. Het gevaar in Amsterdam zit hem niet per se in te hoge absolute prijzen. De crisis tussen 2008 en 2013 heeft geleid tot een correctie van 25 procent, die voor minder dan de helft (+11 procentpunt) is goedgemaakt. Afgezet tegen de salarisontwikkeling (inkomensdaling) en de hoge beleningsgraad (door de lage hypotheekrente) zijn de woningprijzen in Amsterdam echter relatief te hoog, aldus UBS.

De overwaardering geldt ook voor Sydney (3), Vancouver (4), San Francisco (5), Genève (7), Zürich, Parijs, Frankfurt, Tokio en Singapore. De woningprijzen afgezet tegen de reële economische omstandigheden van de steden en zijn inwoners zijn op een gezond niveau in New York en Boston. In Chicago zijn de woningen zelfs fors ondergewaardeerd.

Reageer op dit artikel