nieuws

Groen licht BAM voor Brussels megaproject

Geen categorie

De bouw van Eurostadium Brussels op het Heizelplateau in het noordwesten van de stad gaat definitief door. Bouwer van dit Brusselse project van 300 miljoen euro is het Nederlandse BAM.

Daartoe hebben het stadsbestuur, projectontwikkelaar Ghelamco en beoogd huurder Anderlecht op 29 oktober een akkoord bereikt, bericht de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Over het ambitieuze project wordt al jaren geruzied. Dit jaar dreigde voetbalclub Anderlecht zich vanwege de hoge kosten nog terug te trekken uit het project. Het stadion komt in de plaats van het huidige Koning Boudewijnstadion.

BAM moet in opdracht van Ghelamco het stadion met 60.000 plaatsen en 20.000 m2 kantoorruimte vóór het EK van 2020 hebben opgeleverd. Brussel is dan net als de meeste Europese hoofdsteden een van de speelsteden van het EK. Ook het Belgische nationale elftal gaat zijn thuiswedstrijden afwerken in het nieuwe stadion.

Het Heizelplateau wordt een nieuwe stadswijk van Brussel. Alleen al in de eerste fase tot 2021 wordt bijna 1,5 miljard euro gestoken in nieuwbouw. Het consortium Unibail-Rodamco, CFE en Besix investeert 800 miljoen euro in onder meer winkelcentrum Mall of Europe van 81.000 m2 en 600 woningen. Daarnaast reserveert Brussel 350 miljoen euro voor de aanleg van de infrastructuur en een stadspark.

Reageer op dit artikel