nieuws

Beleggers en retailers: geen nieuwe outletcentra

Geen categorie

Het outletcentrum dat gemeente Assen van plan is te bouwen en andere outletplannen vormen de druppel die de emmer doet overlopen voor de winkeliers van Nederland.

Dat stellen IVBN, Detailhandel Nederland en Inretail. Met de drie reeds bestaande outletcentra in Lelystad, Roozendaal en Roermond kunnen de Nederlandse consument en de toegestroomde toeristen volgens de belangenverenigingen met gemak bediend worden. Naast het outletcentrum in Assen staan er centra gepland in Halfweg (The Style Outlets), Zevenaar en Winschoten (Factory Outlet Center) en Zoetermeer (Holland Outlet Mall).

De komst van ieder nieuw outletcentrum heeft grote nadelige gevolgen voor omringende gemeenten, stellen ze. Uit het rapport dat gemeente Assen en provincie Drenthe presenteerden blijkt dat het plan voor het outletcentrum hetzelfde aantal vierkante meters winkel beslaat als de huidige winkelleegstand in de binnenstad van Assen.

Als gevolg van teruglopende bestedingen, een overaanbod van winkels, de opkomst van internetshoppen en bevolkingskrimp in bepaalde delen van ons land staat de fysieke winkelmarkt zwaar onder druk. Medio 2015 bedraagt de leegstand gemiddeld 9 procent, terwijl deze in 2013 nog 6 procent was. Winkeliers, beleggers en overheden hebben op nationaal niveau hun krachten gebundeld en werken onder de noemer van de Retailagenda gezamenlijk aan het toekomstbestendig maken van retail.

Sieuwerd Ermerins, beleidsadviseur van beleggersvereniging IVBN, stelt dat Nederland zuinig moet zijn op de huidige fijnmazige detailhandelsstructuur. ‘We willen de consument een aantrekkelijk winkelaanbod bieden. Nieuwe winkels moeten zoveel mogelijk ingepast worden in bestaande winkelgebieden.’ Jildau Schuilenburg, secretaris Vestigingszaken van Detailhandel Nederland, noemt de plannen die boven de markt hangen ‘niet verantwoord’. ‘

De komst van een nieuw outletcentrum heeft vooral een nadelig effect op de kledingbranche. Deze bevindt zich voornamelijk in de binnenstad. Sietske van der Linden van de branchevereniging voor mode, wonen en sport Inretail, legt uit: ‘De komst van het outletcentrum buiten de kern van Assen heeft niet alleen een negatief effect op de economische weerbaarheid van Assen, maar op alle in de regio gelegen binnensteden, tot aan die van de stad Groningen.’

Provincies en gemeenten zouden beter kunnen kiezen voor een sterke profilering van de binnenstad, gebaseerd op de onderscheidende, karakteristieke eigenschappen van de gemeente. Zo koos Geleen recent voor een profilering gericht op ouderen.

Reageer op dit artikel