nieuws

Winkelverkopen eurozone stijgen harder dan verwacht

Geen categorie

De winkelverkopen in de eurozone zijn in november met 1,4 procent gestegen, vergeleken met de voorgaande maand. Dat maakte statistiekbureau Eurostat woensdag bekend. De stijging is forser dan verwacht.

Door persbureau Bloomberg gepolste economen gingen in doorsnee uit van een toename met 0,1 procent op maandbasis. De daling van de detailhandelsverkopen in oktober viel met 0,4 procent lager uit dan gedacht. Eerder was voor die maand een afname met 0,2 procent voorzien.

De winkelverkopen stegen het sterkst in Portugal (3,1 procent), Luxemburg (2,3 procent) en Frankrijk (2,1 procent). In Malta was sprake van een daling met 2,1 procent. Eurostat kon nog geen gegevens over Nederland verstrekken. In Letland, dat op 1 januari als achttiende land de euro als betaalmiddel introduceerde, stegen de winkelverkopen in november met 5 procent. Op de totale detailhandelsomzet van de eurozone had die toename geen enkele invloed, blijkt uit een aparte berekening die Eurostat maakte.

Vergeleken met november 2012 verkochten winkeliers in de eurolanden 1,6 procent meer, na een herziene daling met 0,1 procent op jaarbasis in oktober. Economen rekenden gemiddeld op een stijging met niet meer dan 0,3 procent. Over de gehele Europese Unie gemeten lagen de winkelverkopen 1,2 procent hoger dan een maand eerder en 2 procent hoger dan in november 2012. In oktober was sprake van een afname van 0,5 procent op maandbasis en een groei van 0,3 procent op jaarbasis.

Reageer op dit artikel