nieuws

‘Nationale Hypotheekinstelling belemmert concurrentie’

Geen categorie

De oprichting van een Nationale Hypotheekinstelling (NHI) kan de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt in de weg staan. Daarvoor waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gisteren.

‘Nationale Hypotheekinstelling belemmert concurrentie’

Toetreders krijgen volgens de toezichthouder misschien niet hetzelfde voordeel als de bestaande grote banken, namelijk staatsgarantie op investeringen in hypotheekpakketten. Dat levert bestaande spelers mogelijk een hogere rating op van kredietbeoordelaars, waardoor ze goedkoper geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt. Toetreders hebben dit voordeel niet. De concurrentie op de lange termijn kan hierdoor afnemen. Dit kan leiden tot hogere (hypotheek)rentes en/of lagere spaarrentes’, aldus de ACM.

Nederland telt nu slechts enkele grote banken en sinds de kredietcrisis is de concurrentie op de hypotheekmarkt afgenomen. ‘Dat leidt over het algemeen tot hogere hypotheekrentes. Toetreders kunnen concurrentie aanjagen’, stelt de concurrentiewaakhond. De ACM pleit er voor dat bij de besluitvorming rond de NHI, de mogelijk negatieve gevolgen voor toetreding en concurrentie worden meegewogen.

Het kabinet kondigde bij de presentatie van de Miljoenennota het plan voor de NHI aan. De bedoeling is dat institutionele beleggers als pensioenfondsen hypotheken overnemen van Nederlandse banken. Dat zou banken meer adem geven om leningen te verstrekken. De overheid zou daarbij garant moeten staan voor de risico’s.

Reageer op dit artikel