nieuws

Meer overnames in Europese bouwsector

Geen categorie

Het aantal overnames in de Europese bouwsector stijgt ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast stabiliseert het aantal overnames op het vlak van internationale expansie. Maar een grote groep Europese bouwers is genoodzaakt bedrijfsonderdelen af te stoten om het hoofd boven water te kunnen houden.

Meer overnames in Europese bouwsector

Dit zijn de belangrijkste resultaten van de jaarlijkse European M&A Construction Monitor van Deloitte. Het aantal fusies en overnames in de Europese bouwsector groeide in 2012 ten opzichte van een jaar eerder. ‘Ook al zien we nu een stijging van het aantal overnames, de situatie is nog niet sterk te noemen. Als we over meerdere jaren kijken, was 2012 een gemiddeld jaar met circa 122 deals’, aldus Jurriën Veldhuizen, partner bij Deloitte Real Estate.

Pas na 2014 zal het vertrouwen in de sector leiden tot groei van betekenis op het vlak van M&A. Het onderzoek laat zien dat Nederland veel last heeft gehad van de economische crisis. De overnameactiviteiten die zich manifesteerden zijn met name overnames als gevolg van faillissementen van kleinere en middelgrote bouwbedrijven. ‘Voor de langere termijn voorzie ik wel fusies tussen een aantal grote spelers’, aldus Veldhuizen.

Grote Nederlandse bouwbedrijven leggen hun focus op technische services en een aantal bouwers richt zich op Europese nichemarkten en bijzondere internationale projecten. Bouwbedrijven die de gehele life cycle van infrastuctuur en vastgoed beheersen, kunnen op termijn zeer interessant worden voor internationale bouwers. Een aantal bouwbedrijven maakt pas op de plaats bij hun internationale expansie: zij kiezen voor het consolideren en versterken van hun bestaande posities.

Verscheidene Europese bouwers verkeren in zwaar weer en kunnen steeds vaker niet voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de leningenportefeuille. Hierdoor zijn zij genoodzaakt om assets en bedrijfsonderdelen af te stoten om liquiditeiten vrij te maken. Deloitte verwacht dat private equity-partijen een grotere rol gaan spelen in de Europese bouwsector. Veldhuizen: ‘Deze partijen zien kansen waar anderen enkel problemen zien.’

Reageer op dit artikel