nieuws

Forse celstraf voor Ton Hooijmaijers

Geen categorie

Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers werd dinsdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Hoofdschuddend hoorde de voormalig bestuurder van de provincie Noord-Holland het vonnis aan, dat hij onmiddellijk na afloop, op de drempel van de rechtszaal, kwalificeerde als ‘een gerechtelijke dwaling’.

Forse celstraf voor Ton Hooijmaijers

In één adem kondigde Hooijmaijers aan dat hij de uitspraak in hoger beroep zal bestrijden. De rechtbank bevond de 52-jarige Hooijmaijers schuldig aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. ‘Een stap achteruit’, noemde Hooijmaijers de uitspraak en hij hoopt die in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam te kunnen ombuigen in ‘een stap voorwaarts’.

Hooijmaijers stond terecht samen met zijn echtgenote. Zij zou als een soort stroman hebben gefungeerd, maar de rechtbank vond het bewijs voor een ‘nauwe samenwerking’ met haar man niet geleverd, waardoor vrijspraak volgde. Het Openbaar Ministerie (OM) beraadt zich nog op hoger beroep. Over het vonnis in de zaak-Hooijmaijers toonde justitie zich tevreden, vooral omdat de rechter hamerde op het belang van een integere overheid, aldus persofficier van justitie Michiel Zwinkels. Dat de opgelegde straf een jaar lager uitpakt, is voor het OM niet onoverkomelijk.

De strafzaak tegen Hooijmaijers is het boegbeeld van een reeks corruptiezaken. De oud-gedeputeerde staat aan de passieve, ontvangende kant. In de loop van volgend jaar beslist het OM hoe het de veronderstelde actieve omkopers gaat aanpakken – zij die Hooijmaijers met gunsten wilden omkopen. Ballast Nedam trof al een schikking met justitie.

Hooijmaijers incasseerde het omkopingsgeld niet rechtstreeks. Zijn vroegere adviesbureau Move Consultants, dat hij in 2001 op naam van zijn vrouw zette toen hij wethouder in Amsterdam werd, was het vehikel waarmee via tussenpersonen geld werd geïncasseerd.

Een van de tussenpersonen was de 67-jarige makelaar Arnold van de K. uit Vinkeveen. Hij kreeg van Hooijmaijers instructies welke facturen met welke omschrijving naar welk bedrijf konden worden gestuurd in verband met zijn advieswerk. Vervolgens cashte Hooijmaijers door rekeningen aan Van de K. te sturen. De ex-makelaar kreeg voor zijn aandeel drie maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 180 uur.

Reageer op dit artikel