nieuws

‘Vestigingsklimaat Nederland meer onder druk’

Geen categorie

Nederland wordt steeds minder aantrekkelijk als vestigingsland voor buitenlandse bedrijven. Dit komt omdat het kabinet te weinig maatregelen treft om het belastingstelsel eenvoudiger en effectiever te maken. Andere Europese landen doen dit wel in rap tempo. Dat staat in een dinsdag 19 november gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau PwC en de Wereldbank.

Wat betreft het vestigingsklimaat staat Nederland evenals als in voorgaande jaren op de achtste plaats op de Europese ranglijst. De onderzoekers hebben echter de indruk dat andere Europese landen momenteel meer doen om bijvoorbeeld de belastingdruk voor bedrijven te verlagen. ‘Als wij willen voorkomen dat we links en rechts door landen worden ingehaald, moeten we ons bij iedere nieuwe fiscale maatregel afvragen of die bijdraagt aan fiscale vereenvoudiging’, zegt Sytso Boonstra, voorzitter van de Belastingpraktijk van PwC. Volgens Boonstra roepen regelingen die het belastingstelsel in Nederland eenvoudiger moeten maken, in de praktijk vaak juist veel vragen op.

Ook de eenzijdige maatregelen van Nederland in de discussie rondom belastingontwijking, doen het vestigingsklimaat in zijn ogen geen goed: ‘De discussie over belastingontwijking wordt in mondiaal verband stevig gevoerd. Nederland loopt nu echter voor de troepen uit met eigen regelgeving. Daarmee doen we onszelf te kort en helpen we andere landen vooruit.’

Reageer op dit artikel