nieuws

Veel vraag naar XXL-distributiecentra

Geen categorie

Er is een sterk groeiende vraag naar heel grote distributiecentra van 50.000 m2 of meer. Deze zogenoemde XXL-dc’s maken inmiddels al 14 procent van de opname in Europese logistieke vastgoedmarkt uit. Dat schrijft internationaal vastgoedadviseur CBRE in een onderzoeksrapport over dit type vastgoed.

De groeiende vraag naar XXL-distributiecentra wordt veroorzaakt door e-commerce en door centralisatie in logistieke ketens. Sinds begin 2012 bedraagt de opname van dergelijke distributiecentra al vier miljoen vierkante meter. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk is de groei het sterkst, maar ook elders in Europa is de trend waarneembaar. Volgens CBRE is webwinkelen verantwoordelijk voor tweederde van de opname.

In beleggingsvolume gemeten, is het XXL-dc sinds begin 2012 goed voor 20 procent van alle investeringen. Vaak zijn het echter objecten met slechts één huurder. Zorgen bij beleggers over leegstand bij een eventueel vertrek van deze huurder dempen de prijs van de logistiek centra vooralsnog. Gezien de ontwikkelingen in Azië/Pacific en Amerika, waar een sterk groeiende vraag is bij beleggers naar grote dc’s, verwacht CBRE echter ook stijgende prijzen van XXL-dc’s in Europa.

Reageer op dit artikel