nieuws

Uitkomst vastgoedonderzoek banken pas in voorjaar

Geen categorie

Op zijn vroegst voorjaar 2014 wordt duidelijk hoe de vastgoedleningenportefeuilles van de Nederlandse grootbanken ervoor staan. Pas ‘in de loop’ van komend voorjaar maakt De Nederlandsche Bank (DNB) de uitkomst bekend van het onderzoek naar de 110 miljard euro aan uitzettingen bij commerciële vastgoedpartijen.

Dat zegt een woordvoerder van DNB op vragen van Vastgoedmarkt. Eerder werd gemeld dat het onderzoek voor het einde van dit jaar zou worden afgerond. DNB zegt dat die toezegging niet is gedaan. ‘We hebben nooit een specifieke deadline aangegeven. Het onderzoek ligt ook gewoon op schema. Desalniettemin heeft een dergelijk groot onderzoek veel voeten in aarde’, aldus de DNB-woordvoerder. Blackrock en naar verluidt CBRE voeren het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Financiën. Het betreft 80 miljard euro aan leningen aan Nederlandse partijen in Nederlands vastgoed en 30 miljard euro aan buitenlandse uitzettingen.

Banken en vastgoedpartijen zitten nog met veel vragen over het onderzoek. Zo wees Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro, onlangs op de discrepantie tussen de boekhoudregels en de DNB-eisen. ‘De boekhoudregels bepalen dat je pas mag afschrijven als er sprake is van wanbetaling. Zolang er nog rente en aflossing worden betaald, mag je niet afwaarderen’, aldus Zalm tegen de Volkskrant. Als Blackrock meent dat er meer moet worden afgeboekt, kan dat ‘nog een interessante discussie worden’, aldus Zalm.

Vastgoedpartijen vrezen dat Blackrock en CBRE het commerciële vastgoed met de botte Angelsaksische bijl te lijf zullen gaan. Bovendien is er onduidelijkheid over de discontovoet die de onderzoekers zullen hanteren. Bij een lage discontovoet wordt aan toekomstige inkomsten een hogere huidige waarde toegekend. Bij de waardering van de portfolio van SNS Property Finance hanteerde Cushman & Wakefield (C&W) vorig jaar een discontovoet van 7 procent, conform de door de Europese Unie (EU) voorgeschreven zogenoemde real economic value bij de reddingsoperatie van een bank. SNS Reaal klaagde daarop dat de discontovoet tussen 4 en 5 procent had moeten liggen.

Intussen beginnen ook de kredietbeoordelaars zich te roeren. Fitch verlaagde vorige week de kredietrating van de Rabobank van AA naar AA-, met een negatieve outlook. De risico’s bij de grote commerciële vastgoedleningenportfolio van 29 miljard euro (waarvan ruim 19 miljard bij de FGH Bank) noemt Fitch aanzienlijk. De kredietbeoordelaar verwacht dat de Rabobank nog extra voorzieningen moet nemen op zijn vastgoedfinancieringstak.

Reageer op dit artikel