nieuws

OM eist 4 jaar cel tegen Hooijmaijers

Geen categorie

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers moet vier jaar de cel in. Dat vindt de officier van justitie, die zijn eis maandag uitsprak voor de rechtbank in Haarlem.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is bewezen dat Hooijmaijers (52) zich tussen 2004 en 2009 schuldig heeft gemaakt aan omkoping, het witwassen van 491.000 euro en valsheid in geschrifte. Hij was toen achtereenvolgens lid van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Het onderzoek naar de handel en wandel van de voormalige provinciebestuurder duurde meer dan drie jaar.

Hooijmaijers wees de beschuldigingen tot dusver van de hand. Het OM eiste tegen Hooijmaijers’ echtgenote een werkstraf van 240 uur, een boete van 25.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Zij zou een cruciale rol hebben gespeeld bij de praktijken van Hooijmaijers. Hooijmaijers zou via zijn adviesbureau Move Consultants omkopingsgeld hebben doorgesluisd. Als tussenstation zou een bevriende makelaar zijn gebruikt.

Aanvankelijk vervolgde het OM Hooijmaijers voor feiten die in de periode 2005-2009 zouden zijn gepleegd, toen de beklaagde gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën was in Noord-Holland. Bij de start van het proces breidden de twee officieren van justitie de pleegperiode uit met 2004.

Reageer op dit artikel