nieuws

Kamer eens met verhoging sociale huurgrens

Geen categorie

De inkomensgrens voor een sociale huurwoning gaat in elk geval van 34.000 naar 38.000 euro. Daarbij moet er een onderzoek komen naar de mogelijkheden om de grens verder op te trekken naar 43.000 euro. Ook PVV, SP en CDA gaan inmiddels toch akkoord met dat voorstel, zo bleek dinsdag 26 november.

Kamer eens met verhoging sociale huurgrens

Volgens de motie moet 20 procent van de sociale woningvoorraad worden bestemd voor de groepen die tussen de 34.000 en 38.000 euro per jaar verdienen. De overige woningen blijven dan gereserveerd voor de mensen met een jaarinkomen lager dan 34.000 euro.

VVD en D66 moeten niks van dit voorstel hebben. Minister Stef Blok van Wonen vindt het nieuwe plan voor de verhoging van de inkomensgrens ook niet verstandig, zei hij vorige week. De wachtlijsten voor mensen die echt op een corporatiewoning zijn aangewezen, zouden langer worden. Ook denkt Blok dat het animo van (institutionele) beleggers om te investeren in betaalbare woningen in de vrije sector zal afnemen. Ze zouden immers concurrentie kunnen vrezen van de corporaties, die met staatssteun bouwen.

De SP worstelde tot begin deze week met de motie. Volgens de socialisten werd er toen pas een echt compromis bereikt. ‘Aan de overwegingen van de motie wordt toegevoegd dat de kernvoorraad sociale woningbouw van voldoende omvang moet zijn om de corporatiedoelgroep van lage inkomens betaalbaar te huisvesten. Verder regelt de motie nu dat huurwoningen met een huur onder 536 euro uitsluitend aan huishoudens met de laagste inkomens worden verhuurd. De sociale huurwoningen met een huur tussen 537 en 681 kunnen voortaan aan zowel de laagste als de middeninkomens worden aangeboden.’

Reageer op dit artikel