nieuws

Kalverstraat opnieuw duurste winkellocatie Nederland

Geen categorie

De Amsterdamse winkelstraat Kalverstraat is dit jaar opnieuw de duurste winkelstraat van Nederland als het gaat om de gerealiseerde huurprijzen. Dit blijkt uit het gisteren gepubliceerde rapport Main streets across the world van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Kalverstraat opnieuw duurste winkellocatie Nederland

Met een huurprijs van 2.900 euro per vierkante meter per jaar staat de Kalverstraat internationaal op de zeventiende positie van duurste winkellocaties. Causeway Bay in Hongkong blijft de duurste winkellocatie ter wereld, gevolgd door 5th Avenue in New York en de Champs-Élysées in Parijs.

‘Het huurprijsniveau van de Kalverstraat is het afgelopen jaar met ruim 3,5 procent toegenomen, maar komt niet in de buurt van winkelhuurprijzen die in de grootste steden ter wereld bereikt worden’, aldus Michiel Boonen, senior research consultant van Cushman & Wakefield. ‘De vraag naar winkelruimte op de Kalverstraat en andere winkelstraten in het centrum van Amsterdam heeft echter ook in het afgelopen jaar weer gezorgd voor een opwaartse druk op de winkelhuren. Hierdoor is Nederland onder meer Ierland voorbijgestreefd in deze ranglijst.’

‘De aard van de Kalverstraat kan niet geheel vergeleken worden met die van de duurste winkelstraten ter wereld’, geeft Arjen Boesveldt, partner en head of Retail bij Cushman & Wakefield aan. ‘Winkelhuren die tegen de 25.000 euro per vierkante meter per jaar liggen op de toplocatie in Hongkong kunnen enkel behaald worden door de grote winkelunits, waar hoge omzetten behaald kunnen worden. Daarnaast zijn de duurste winkelstraten ter wereld voor een belangrijk deel ook gefocust op het luxe segment, terwijl de Kalverstraat vooral bekend staat vanwege de focus op het middensegment van de retailmarkt.’

Het rapport laat verder zien dat de stijging van ruim 3,5 procent in Nederland helemaal niet zo vreemd is. Een locatie als de Champs-Élysées in Parijs liet van 2012 tot 2013 een stijging van bijna 40 procent zien, terwijl ook andere locaties een huurprijsgroei van dubbele cijfers noteerden.

Naast een blik op de duurste winkellocaties van alle landen, geeft het rapport ook inzicht in het luxe retailsegment. In Nederland ligt de focus van dit segment op de P.C. Hooftstraat. Er zijn slechts enkele andere locaties waar enige vorm van luxe retail voorkomt. Hieronder wordt ook de Bijenkorf gerekend. Uit het rapport blijkt dat de P.C. Hooftstraat zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een internationale luxe retaillocatie. Door de aanhoudende interesse van bekende internationale merken is de verwachting dat de huurprijzen voor deze winkelstraat verder zullen oplopen.

Reageer op dit artikel