nieuws

JPMorgan treft hoogste schikking ooit

Geen categorie

De bank JPMorgan heeft een schikking getroffen van 13 miljard dollar (9,6 miljard euro) met de Amerikaanse autoriteiten voor de verkoop van ‘slechte’ hypotheken. Dat is dinsdag bekend geworden. De bank kreeg van de Amerikaanse justitie de hoogste boete die ooit aan een instelling is opgelegd.

JPMorgan treft hoogste schikking ooit

Bijna een derde van het bedrag, 4 miljard dollar, zal worden gebruikt om mensen die nadeel hebben ondervonden van het beleid van JPMorgan, onder anderen woningbezitters met een zware hypotheek, te compenseren. De rest wordt verdeeld tussen verschillende overheidsdiensten, onder meer het ministerie van Justitie en de federale toezichthouder op de hypotheekmarkt, FHFA.

De bank gaf toe slechte, aan hypotheken gerelateerde financiële producten te hebben verkocht en daarvoor dubieuze methoden te hebben gebruikt. Deze ‘mea culpa’ was tot nu toe zeldzaam binnen de financiële wereld. De praktijken zouden onder meer hebben geleid tot de financiële crisis in 2009.

Vorige week trof JPMorgan al een schikking met 21 grote beleggers voor 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro). Vorige maand schikte de bank al met Amerikaanse toezichthouder FHFA, waarbij hypotheekinstellingen Fannie Mae en Freddie Mac enkele miljarden dollar mochten ontvangen. Dit bedrag valt volgens Amerikaanse media binnen de schikking van 13 miljard dollar die nu is getroffen.

Daarmee kan de bank het hoofdstuk ‘slechte hypotheken’ nog steeds niet volledig achter zich laten. Er lopen strafrechtelijke onderzoeken in verband met de zaak. Bovendien behoudt de overheid zich het recht nieuwe strafzaken tegen JPMorgan of werknemers van de bank te beginnen.

Reageer op dit artikel