nieuws

Hooijmaijers wilde adviesbureau opheffen

Geen categorie

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wilde zijn adviesbureau Move Consultants aan het begin van zijn politieke loopbaan in 2001 in eerste instantie helemaal opheffen. Hij zag daarvan af toen advocaten hem adviseerden dit niet te doen. Dat zei hij maandag tegen de rechtbank in Haarlem.

De voormalige Noord-Hollandse gedeputeerde en zijn vrouw staan terecht voor omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Een makelaar die vorige week al voor de rechter kwam, stuurde op verzoek van Hooijmaijers facturen aan bedrijven, zogenaamd wegens verricht advieswerk. Op zijn beurt kon het bedrijf Move Consultants, formeel op naam van de echtgenote van Hooijmaijers, rekeningen indienen bij de makelaar. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebruikte Hooijmaijers de makelaar als een tussenstation en een middel om over omkopingsgeld te kunnen beschikken.

Hooijmaijers legde de rechtbank uit waarom hij Move aanhield: ‘Zo zou ik mijn oude werk later weer eenvoudig kunnen oppakken, zeiden ze. Ik zou in Amsterdam tenslotte maar negen maanden wethouder blijven.’ Hij besloot het advies op te volgen en ‘de boel op afstand te zetten’. De aandelen gingen naar zijn echtgenote, die formeel eigenaar van de onderneming werd. Opdrachtgevers kregen een brief dat alle contracten voor advieswerk werden verboden. De constructie had volgens Hooijmaijers de instemming van de Belastingdienst.

Ook Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, en later Harry Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, werden per brief geïnformeerd. Via Move Consultants had Hooijmaijers het bedrijfsleven tot eind 2001 geadviseerd op het gebied van public affairs. Hij pakte die draad in elk geval tussen 2005 en 2009 weer op, toen hij gedeputeerde van Noord-Holland was en had bedacht met advieswerk geld te kunnen inzamelen voor de VVD-campage voor de aankomende Statenverkiezingen.

Het OM zal Hooijmaijers alsnog ook voor zijn handel en wandel in 2004 vervolgen. Volgens de rechtbank komt het besluit van het OM laat, maar mag het wel volgens de wet. Tot nu toe had Justitie de periode waarover Hooijmaijers wordt vervolgd beperkt tot zijn tijd als gedeputeerde (2005-2009). Dit om de zaak ‘behapbaar’ te houden. Aanleiding voor het OM om de periode uit te breiden, is dat Hooijmaijers in zijn verdediging over betalingen die hij ontving na zijn aantreden als gedeputeerde in 2005 teruggrijpt naar contractafspraken over te ontvangen verdiensten die al in 2004 waren gemaakt. De verdediging van zowel Hooijmaijers als zijn echtgenote verzette zich fel tegen het besluit van het OM. Vandaag moeten de raadslieden de rechtbank laten weten of zij extra getuigen willen horen.

Reageer op dit artikel