nieuws

Blok blijft bij inperking salaris corporatiebestuurder

Geen categorie

Minister Stef Blok komt zo snel mogelijk met een nieuwe regeling om de inkomens van corporatiebestuurders aan banden te leggen. Dat stelt een woordvoerder in reactie op een uitspraak van de Haagse rechtbank gisteren. Corporatiebestuurders en toezichthouders hadden hierover een rechtszaak tegen de Staat aangespannen.

Blok blijft bij inperking salaris corporatiebestuurder

De rechtbank heeft geen probleem met de Wet Normering Topinkomens (WNT), die salarissen van onder anderen corporatiebestuurders maximeert op 130 procent van een ministersalaris (228.599 euro). De regeling waarmee bestuurders van kleine corporaties dienovereenkomstige salarissen ontvangen, heeft de Haagse rechter gisteren echter vernietigd.

Deze regeling noemt de rechtbank ‘onzorgvuldig’. Blok heeft de bestaande salarissen en functies te weinig meegewogen. Sommige bestuurders zouden er 40 procent in salaris op achteruit gaan. ‘Het resultaat van deze keuze is dat zittende topfunctionarissen van woningcorporaties onevenredig worden getroffen’, concludeert de rechtbank. De regeling, die onder de WNT hangt, houdt in dat alleen bestuurders van corporaties met 75.000 of meer woningen 228.559 euro mogen ontvangen. Daaronder gelden lagere maxima die beginnen bij 60.000 euro voor corporaties met maximaal 1.000 woningen.

Voor nieuwe bestuurders ging de regeling dit jaar direct in. Hiermee wilde Blok bij kleinere corporaties de soms excessieve beloningen aan banden leggen. Voor bestaande arbeidscontracten geldt een overgangsregeling waarbij de beloningen nog vier jaar ongemoeid blijven. Daarna moet het salaris in drie jaar worden afgebouwd. Blok erkent via zijn woordvoerder dat deze regeling voor dit jaar van tafel is. ‘In principe kunnen bestuurders voor dit jaar het oude salaris ontvangen.’

De minister laat het hier echter niet bij zitten. ‘De rechter heeft bevestigd dat de minister via de WNT nadere eisen kan stellen aan de topsalarissen. Blok komt daarom snel met een nieuwe regeling. Die zou er sowieso komen, omdat de nu verworpen regeling alleen voor 2013 gold. Dat staat los van de vraag of Blok al dan niet in hoger beroep gaat.’ Of de nieuwe regeling juist strenger wordt, kan de woordvoerder niet zeggen. In het regeerakkoord is namelijk bepaald dat bestuurders uit de (semi-)publieke sector uiteindelijk niet meer dan een minister mogen verdienen.

Reageer op dit artikel