nieuws

Beleggers omarmen Amerikaans winkelcentrumfonds

Geen categorie

Het roemruchte private equityhuis Blackstone kan met tevredenheid terugblikken op de beursgang van zijn winkelcentrumfonds Brixmor Property Group. De introductie van het op een na grootste winkelcentrumfonds van de VS leverde 825 miljoen dollar op. Na de succesvolle plaatsing van ruim 41 miljoen aandelen voor 20 dollar per stuk steeg de koers van de winkelcentrumbelegger gistermorgen met 3,3 procent.

Beleggers omarmen Amerikaans winkelcentrumfonds

Brixmor is volgens persbureau Bloomberg de grootste beursgang van een winkelvastgoedfonds in Noord-Amerika in de afgelopen twintig jaar. In 1993 leverde de beursintroductie van wereldmarktleider Simon Property Group 840 miljoen dollar op.

Blackstone, sinds enige tijd ook eigenaar van het Nederlandse vastgoedbedrijf Multi, richtte Brixmor op in 2011, na de overname van de winkelcentra van het met schulden beladen Australische vastgoedbedrijf Centro Properties Group. Een aantal centra werd vervolgens weer doorverkocht, andere centra werden aan de portefeuille toegevoegd. Brixmor bezit thans 522 winkelcentra, waarvan het merendeel in de VS staat.

Bloomberg schat dat slechts 14 procent van Brixmor naar de beurs is gebracht. Daarmee zou de totale marktwaarde ongeveer 6 miljard dollar bedragen.

Met de beursintroductie van vastgoedbedrijven is tot nu toe dit jaar in de VS 3,9 miljard dollar opgehaald bij beleggers tegen 3 miljard dollar in heel 2012. De grootste beursgang van 2013 tot dusverre is die van Empire State Realty Trust, eerder deze maand, die 1,07 miljard dollar opbracht.

Reageer op dit artikel