nieuws

Omzet non-food krimpt 7 procent in februari

Geen categorie

In februari heeft de non-food detailhandel ruim 7 procent minder omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Het volume was bijna 9 procent kleiner.

Omzet non-food krimpt 7 procent in februari

Alle non-foodbranches boekten minder omzet dan een jaar geleden. Doe-het-zelfwinkels en textielsupermarkten leverden de meeste omzet in. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS schrijft de recordkrimp niet toe aan verslechterde economische omstandigheden. Het grootste deel van de krimp is te verklaren door de extra koopdag in schrikkeljaar 2012. Het effect hiervan op de omzet van de totale detailhandel bedroeg ongeveer 4 procent. De omzet in de gehele detailhandel liep terug met 4,8 procent. Het volume kromp met 7,2 procent, de prijzen lagen 2,6 procent hoger.

Voor de winkels in voedings- en genotmiddelen bleef de omzetdaling beperkt tot ruim 1 procent. Het volume kromp met bijna 5 procent. De omzetafname van deze winkels was volledig toe te schrijven aan het verschil in koopdagen. Na correctie hiervoor bedroeg de omzetgroei ongeveer 2 procent en kromp het volume wel nog licht. In tegenstelling tot fysieke winkels realiseerden postorderbedrijven en internetwinkels in februari weer een omzetstijging. De groei van 1 procent was voor deze winkels wel de kleinste sinds januari 2012. 

Reageer op dit artikel