nieuws

Meer woningverkopers met restschuld

Geen categorie

Mensen doen steeds vaker een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) doordat zij gedwongen hun huis moeten verkopen. In het eerste kwartaal van 2013 zijn in totaal 1.313 verliesdeclaraties ontvangen door een noodzakelijke verkoop. In het eerste kwartaal van 2012 waren dat er 765.

Meer woningverkopers met restschuld

Deze forse toename kan grotendeels worden verklaard door de eindejaarsrally op de koopwoningmarkt. Ongeveer de helft van de declaraties betreft immers verkopen die hebben plaatsgevonden in december. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de NHG verstrekt.

De scherpe toename komt volgens de stichting vooral doordat er eind vorig jaar fors meer woningen zijn verkocht. Veel huizenkopers wilden voor het einde van jaar nog profiteren van gunstige hypotheekregels, die op 1 januari zijn aangescherpt. Maar door de dalende woningprijzen blijven woningverkopers steeds vaker met een restschuld zitten.

‘Ook het verliesbedrag loopt verder op door de negatieve prijsontwikkeling’, zegt Karel Schiffer, directeur bij WEW. In 2012 bedroeg het gemiddelde verlies nog 34.700 euro; in het eerste kwartaal van dit jaar was dat 36.600 euro.

Schiffer voorziet dat het aantal verliesdeclaraties door gedwongen verkopen in heel 2013 met ruim een kwart hoger uitpakt dan in 2012. Toen ging het in totaal om 3.548 gevallen. ‘Voor dit jaar verwacht ik 4.500 gedwongen verkopen. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, maar het is nog wel beheersbaar’, stelt de directeur. Schiffer gaat ervan uit dat de woningprijzen dit jaar met nog eens 10 procent zullen dalen. 

Reageer op dit artikel