nieuws

Pragmatisme voert boventoon op sobere Mipim

Geen categorie

Mipim 2013 stond in het teken van Turkije, logistiek vastgoed, nieuw kapitaal en pragmatisme. Beursorganisator Reed Midem verwelkomde 20.000 bezoekers, iets meer dan vorig jaar. Met iets meer dan 300 geregistreerde deelnemers bereikte de Nederlandse deelname dit jaar een nieuw dieptepunt.

Pragmatisme voert boventoon op sobere Mipim

Turkije stond in Cannes als ‘country of honour’ in het middelpunt van de belangstelling. En met reden. Het Turkse bruto nationaal product is de afgelopen tien jaar verdubbeld. De 24ste editie van Mipim trok maar liefst 190 Turkse bedrijven, vertegenwoordigd door 700 Turkse vastgoedprofessionals. Het optimisme van Turkije was ook terug te vinden in de stands van erkende groeilanden zoals Brazilië en Rusland. De regio Sao Paulo – goed voor 33 procent van het Braziliaanse bruto binnenlands product – greep de Mipim aan om een PPS-programma dat 30 miljard Amerikaanse dollars omvat onder de aandacht te brengen van internationale investeerders.

Uitbundigheid was in de meeste Europese stands ver te zoeken. ‘Sober, pragmatisch en realistisch’, zo vatte John Forrester, bestuursvoorzitter Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika) van DTZ, de stemming op de beurs samen. Uit onderzoek van CBRE komt Londen als aantrekkelijkste stad voor commercieel vastgoedbeleggers uit de bus en Duitsland als meest aantrekkelijke land.

De Nederlandse inbreng was pover. Jammer, want er is wel degelijk toenemende belangstelling voor Nederlands vastgoed. Zo gaf Andreas Schulz, directeur van de Duitse assetmanager HIH Global Invest in Cannes aan dat hij na de recente aankoop van het Amsterdamse hoofdkantoor van TomTom dit jaar ‘vrijwel zeker’ nog meer beleggingen verwacht te doen in de Amsterdamse of Rotterdamse kantorenmarkt. Nederlandse eersteklas kantoren zijn volgens hem door de ‘zwakke markt’ gunstig geprijsd. ‘Het scheelt toch zo’n 70 basispunten op je aanvangsrendement’, aldus de Schulz.

Ook Christian Jamison liet zich bij een bezoek aan de Mipim gunstig uit over de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt. De Brit geeft leiding aan het vorig jaar opgerichte Delin Capital Asset Management, beheerder van het logistieke vastgoedfonds CPP, gericht op Russische beleggers. Het fonds, dat een omvang krijgt van 400 miljoen euro, focust op topkwaliteit distributiecentra in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België.

Met ruim 300 geregistreerde deelnemers bereikte de Nederlandse deelname een nieuw dieptepunt. Net als vorig jaar stond de Gateway Netherlands ergens weggestopt in het souterrain van het Palais des Festivalles. ‘Het is wel erg stil. We zullen het goed evalueren. De Mipim worstelt toch met een imagoprobleem’, stelde Frederijk Haentjens van de Dienst Zuidas van de gemeente Amsterdam. Beter te spreken was Den Haag. Een woordvoerster noemde het een ‘goede beurs’. Eerder die dag tekende wethouder Marnix Noorder een overeenkomst met de Britse belegger Hanson Asset Management voor langjarige samenwerking bij ontwikkelen, realiseren en afnemen van woningen. De eerste contacten werden in oktober 2012 op de Expo Real gelegd.

Reageer op dit artikel