nieuws

Rabo Vastgoedgroep claimt 100 miljoen in Klimop-zaak

Geen categorie

Rabo Vastgoedgroep legt een claim van minimaal 100 miljoen euro neer bij de verdachten in de grote vastgoedfraudezaak rond onder meer Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Het leeuwendeel van de claim moet worden gehaald bij hoofdverdachten Jan van V. en Nico V.

Dat zei Jos van Lange, directeur Financiën en Risico’s bij Rabo Vastgoedgroep, na publicatie van het boek De Vastgoedfraude, woensdag 4 november, door twee journalisten van het Financieele Dagblad. Rabo Vastgoedgroep nam Bouwfonds in 2006 over van ABN Amro. Een jaar later bleek dat de projectontwikkelaar was betrokken bij grootschalige fraude. Ook bij het Philips Pensioenfonds zou de schade ruim boven de 100 miljoen euro uitkomen. Een woordvoerder laat echter weten daarover geen uitspraken te kunnen doen.

Zowel Rabo Vastgoedgroep als Philips deed aangifte in de vastgoedfraudezaak, waarin het OM al 120 verdachten op de korrel heeft. Philips deed aangifte tegen twee ex-vastgoeddirecteuren, Will F. en Rob L. Rabo Vastgoedgroep deed in oktober vorig jaar en afgelopen maart aangifte tegen tientallen oud-medewerkers, andere personen en bedrijven. ‘We sluiten niet uit dat meer aangiftes volgen’, aldus Van Lange.

Beide bedrijven deden intern onderzoek naar de fraude, na de eerste signalen dat er iets niet in de haak was. Dat was voordat de FIOD-ECD eind 2007 met man en macht op vele tientallen locaties tegelijk binnenviel. Bij Rabo meldden zich klokkenluiders. Bij Philips bleven de rendementen op vastgoed achter. Het resultaat van de onderzoeken was schokkend.

Bij het doorlichten van de commerciële vastgoedprojecten van Bouwfonds stelde Rabo Vastgoedgroep vast dat bij meer dan 500 projecten sprake was van fraude. Het ging daarbij om onder meer prestigieuze projecten als het Eurocenter en de Symphonytoren aan de Amsterdamse Zuidas, de Vivaldidubbeltoren en het Coolsingelproject in Rotterdam.

Bouwfonds verkocht in 2005 het project Symphony aan Philips Pensioenfonds. Philips had toen Eurocenter al gekocht. Later bleek dat dezelfde projectontwikkelaar, het van fraude verdachte Trimp & van Tartwijk, aan de projecten was verbonden. Het eigen fraudeonderzoek heeft Rabo Vastgoedgroep 20 miljoen euro gekost.

Reageer op dit artikel