nieuws

Woningmarkt lijdt onder gebrekkig aanbod

Geen categorie

Het aanbod van koopwoningen sluit steeds vaker onvoldoende aan op de wensen van de kopers.

Deze ‘groeiende mismatch’ baart de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB zorgen, zo bleek donderdag uit haar halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen.De NVB stelt dat Nederlanders best willen verhuizen, maar in hun huidige woning blijven, omdat het gewenste huis niet wordt gebouwd of zich niet op de juiste plek bevindt. Hierdoor stagneert de doorstroming op de woningmarkt. Daarnaast signaleert de vereniging dat steeds meer ouderen ‘de benen nemen en hun heil zoeken in het buitenland ‘. Dat is ‘zuur voor de Nederlandse economie en de fiscus’, stelt de NVB.Met een totaal van 110.000 stonden er dit voorjaar meer woningen te koop dan ooit. Van dit aanbod was ruim eenvijfde een nieuwbouwwoning. Het grote aanbod leidt tot langere verkooptijden. Het duurt nu gemiddeld 84 dagen om een bestaande woning te verkopen. Dat zijn twee weken meer dan een jaar geleden. Nieuwe huizen staan nog veel langer te koop. Appartementen blijken het moeilijkst te slijten. Dat duurt ruim 226 dagen tegenover 152 dagen voor nieuwe eengezinswoningen. De NVB stelt dat vooral het aanbod van nieuwe appartementen tot ‘riskante proporties’ is gestegen. Er groeit namelijk een gat tussen de woonwensen van potentiële kopers en het woningaanbod. Bijna 90 procent van de kopers wil een eengezinswoning, maar 43 procent van het nieuwbouwaanbod is een appartement. Bovendien prefereert 30 procent van de kopers een huis in een stad met meer dan 50.000 inwoners. De rest droomt van een woning in een kleinere gemeente of op het platteland. Echter ruim 70 procent van de nieuwbouwwoningen is gebouwd op Vinex-locatie. ‘Bouw wat in de smaak valt, want anders wordt het voorzichtige herstel van de woningmarkt geschaad’, waarschuwt de NVB. In de eerste helft van dit jaar zijn 19 procent meer nieuwe huizen en 5 procent meer bestaande woningen verkocht dan in dezelfde periode van 2003. Kopers bleken ook bereid meer te betalen. Gemiddeld kost een nieuwe woning nu 258.000 euro. Toch meent de NVB dat de woningmarkt de komende twee jaar kwetsbaar blijft door onder meer het overschot aan appartementen in de bouwprogramma’s, de kans op een lichte rentestijging en dalende koopkracht.     

Reageer op dit artikel